Predsednik slovčake vlade Robert Fico svestan je i komunikativan, saopštili su iz bolnice u kojoj se oporavlja posle atentata. Zamenik premijera Robert Kalinak prethodno je potvrdio da je Fico van životne opasnosti. Policija je formirala tim koji istražuje da li je napadač na slovačkog premijera delovao sam, kako se prvobitno verovalo, ili kao deo grupe.

Slovački premijer Robert Fico je pri svesti i komunikativan, a imao je naknado snimanje CT skenerom, saopštili su lekari bolnice u Banskoj Bistrici, gde se predsednik slovačke vlade oporavlja posle atentata.

„Istovremeno se preduzimaju dalji koraci kako bi se poboljšalo njegovo zdravstveno stanje“, saopštila su iz bolnice, prenosi RTS.

Zamenik premijera Robert Kalinak je prethodno rekao da je premijer van životne opasnosti, iako se i dalje nalazi u previše teškom stanju da bi bio prebačen u bolnicu u Bratislavi.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok formirao je istražni tim, koji će utvrdili da li je napadač delovao sam, kako se prvobitno verovalo, ili je bio deo grupe.

Napadač učestvovao u nekoliko antivladinih protesta

Na Fica je prošle srede pucao 71-godišnji pisac Juraj Cintula, koga je policija odmah privela.

Slovački premijer je potom u teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gde je podvrgnut operacijama.

Slovački sud presudio je u subotu da Cintula bude zadržan u pritvoru, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Cintula je priznao krivicu.

Prema rečima Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.