“Lek smanjuje broj prijema u bolnicu i stopu smrtnosti od kovid-19 za 85 odsto, efikasan i protiv novih sojeva”: Farmaceutska kompanija GSK saopštila analize nove studije

0

Farmaceutski gigant “GlaxoSmithKline” (GSK) objavio je da njihov novi lek smanjuje prijem u bolnicu ili smrt od kovid-19 za 85 odsto, prenosi Gardijan.

Britanski list navodi da je kompanija saopštila da je lek, nazvan VIR-7831, nova terapija za osobe sa blagom do umerenom bolešću, a studija kliničkih ispitivanja je bila toliko uspešna da je ranije završena.

GSK i njegov partner, “Vir Biotechnology”, planiraju da odmah zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u SAD i odobrenje u drugim zemljama, uključujući potencijalno i Veliku Britaniju.

“Drago nam je što je ovaj lek uspeo da pomogne pacijentima i radujemo se mogućnosti da lek što pre učinimo dostupnim pacijentim. Nastavićemo da istražujemo potencijal leka u drugim okolnostima”, rekao je dr Hal Beron, šef naučnog odeljenja GSK-a.

GSK je saopštio da ovaj lek čine monoklonska antitela, molekuli proizvedeni u laboratoriji koji oponašaju ljudska antitela.

Globalno kliničko ispitivanje faze III je sprovedeno na uzorcma 883 pacijenata kod kojih je postojao rizik razvijanja teže kliničke slika, a VIR-7831 deluje na dva načina, blokirajući ulazak virusa u zdrave ćelije i uklanjajući zaražene ćelije.

List navodi da je kompanija potvrdila da je u laboratorijskoj studiji dokazano da je VIR-7831 efikasan protiv trenutnih sojeva Kovid-19, uključujući britanski, južnoafrički i brazilski, a lek se primenjuje kao jednokratna intravenska infuzija.