Lečić: “Odluka o isključenju iz stranke je neregularna. Nije u pitanju nikakva frakcija, s ove strane je cela DS”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Branislav Lečić je, gostujući u Danu uživo na N1, rekao da je odluka o njegovom isključenju iz stranke neregularna, jer su “oni većinski na GO u Madlenianumu raspustili Izvršni odbor”.

“Stranka je u neregularnom stanju s te strane, sad imamo samo proces izbora koji je 26. septembra, Lutovac je u tehničkom mandatu. Javnost ne mogu te stvari da zanimaju na način na koji bi bio dostojan – nije u pitanju nikakva frakcija, s ove strane je cela DS, nasuprot ljudima koji su jedna manjina oko Lutovca, zajedno s veštačko formiranom strankom”, rekao je Lečić.

Izvršni odbor Demokratske stranke odlučivao je o disciplinskom postupku koji je pokrenuo Etički odbor stranke i doneo odluku o isključenju Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Balše Božovića i Branislava Lečića iz stranke.

Lečić je istakao da “jeste član DS”.

“Nema od takve odluke, koja je poptuno nelegalna i nepotkrepljena. Da nije tužno, bilo bi smešno. Nažalost, predsednik Lutovac sa jednom ekipom oko sebe, saradnika, koja je prepolovljena u odnosu na predsedništvo koje je imao, on izigrava nekakav legalizam, koji je nepotkrepljen”, rekao je Lečić.

To je, kaže on, dovelo dotle da se “ljudi u stranci pobune”.

“Jer je jasno da to što se radi nema veze s demokratijom. Čitav niz stvari je doveo dotle da imamo atmosferu koja je neregularna, napeta… Među članstvom se govori da je on podmetnuti predsednik, sa ambicijom i ciljem da razori DS”, izjavio je Lečić.

Prema njegovim rečima, odluka o iskuljučenju iz stranke je neregularna, jer su “oni većinski na GO u Madlenianumu raspustili Izvršni odbor”.

“Stranka je u neregularnom stanju s te strane, sad imamo samo proces izbora koji je 26. septembra, Lutovac je u tehničkom mandatu. Javnost ne mogu te stvari da zanimaju na način na koji bi bio dostojan – nije u pitanju nikakva frakcija, s ove strane je cela DS, nasuprot ljudima koji su jedna manjina oko Lutovca, zajedno s veštačko formiranom strankom. Nema tu frakcije, DS je tamo gde treba da bude, bori se da opstane”, izjavio je Lečić.

Prema Lečićevim rečima, “potureni predsednik je sposoban da uništi stranku do kraja”.

“Da je preda u ruke drugima, mislim da se radi o nekim iz opozicije. Neću da kažem to ime, ne želim da svedem stvar na lično, ovo je političko ponašanje. Kažem ljudima koji su nekada bili u vrhu stranke, koji su bili demokrate – mičite prste iz DS, ovo je naša kuća i mi ćemo se za nju izboriti kako treba”, rekao je Lečić.

Kako je rekao, Lutovac “neće da snosi odgovornost za to što je učinio, a to je marginalizacija stranke”.

“Dok je bila u SzS, ona se nije čula”, istakao je Lečić.

Na pitanje šta se dešava sa ujedinjenjem, kaže da “očigledno nije odgovaralo u Savezu ljudima da se u to uključi Boris i da se DS u tom smislu ojača i podigne”.

Kako je rekao, “uveliko su već u poslu”.

“Plan u tri tačke, te tri tačke su EU, beskompromisna borba za civilizovanu Srbiju, neprirodno je da opozicija ne reaguje i ćuti na zaustavljanje evrointegracija, građanska Srbija, jednaka prava za sve, što znači pravnu državu, dostupnost i zdravstva i prosvete i kulture, koja mora biti podjednaka”, rekao je Lečić.