Lečić: “Očekivao sam odluku tužilaštva…”

0
Printscreen/YouTube/Nova Video

Glumac Branislav Lečić, koga je koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, rekao je da “uprkos tome što je očekivao da, budući da nije kriv, tužilaštvo donese odluku da ne pokreće postupak protiv njega” u slučaju optužbi koleginice Štajnfeld “ne oseća kao pobednik”.

Dodao je da je “nenadoknadiva šteta naneta njemu i njegovoj porodici, ali i svim pravim žrtvama nasilja u našoj zemlji i regionu”, prenosi N1.

„Nakon izuzetno teškog perioda, od skoro četiri meseca, primio sam vest kako je tužilaštvo odlučilo da protiv mene ne pokreće postupak povodom iznetih optužbi. Iako sam, budući da nisam kriv, ovakav ishod i očekivao, moram priznati da se ne osećam kao pobednik. Naime, šteta koja je naneta meni, mojoj porodici i prijateljima, nikada i nikako ne može biti nadoknađena“, naveo je Lečić u saopštenju.

„Nakon ovakvog epiloga žrtve če imati još manje smelosti da se za pomoć obrate nadležnim institucijama“, smatra Lečić.

Naveo je i da još ne razume razloge zbog kojih se sve ovo desilo baš njemu, „niti mogu da razumem motive onih koji su me osudili pre nego je bilo kakav postupak protiv mene i pokrenut“.

„Iako sam pred policijom i tužilaštvom imao status građanina, a ne optuženog niti čak osumnjičenog, mnogi su požurili da iznesu završnu reč i donesu osuđujuću presudu. Jako sam zabrinut zbog našeg opšteg stanja u društvu. Koristim priliku da pozovem čitavu javnost, a pre svega medije i ostale koji imaju uticaj na javno mnjenje, da ubuduće više pažnje obrate na pretpostavku nevinosti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a sve kako se više nikome ne bi dogodilo da bude osuđen pre suđenja“, naveo je Lečić.

Dodao je i da mu je sada potreban odmor, nakon kojeg će „rado upoznati javnost sa svojom stranom priče i konkretnim dokazima iz postupka, jer smatram da je to moje pravo i velika obaveza, zbog moje dece, ljudi koji poštuju moje delo, ali i našeg društva uopšte“.

Više tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da nema osnovane sumnje da je Lečić silovao Štajnfeld niti učinio bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, zbog čega, kako je navelo, neće pokrenuti proces protiv njega.