Lažni hirurg narušio zdravlje najmanje sedam devojaka: Optužen za nadrilekarstvo, nadriapotekarstvo i prevaru, tužilaštvo traži 8 i po godina zatvora

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv lažnog hirurga Save Kneževića (23), zbog sumnje da je narušio zdravlje najmanje sedam devojaka nad kojima je u svojoj neregistrovanoj ordinaciji u centru Beograda vršio medicinske zahvate, za koje nije imao ni odgovarajuću diplomu, niti licencu i predložilo sudu da ga osudi na osam i po godina zatvora.

Optužnicom je obuhvaćena i njegova majka Danijela Knežević, cvećarka koja je sinu pomagala u ordinaciji. Za nju je tužilaštvo predložilo kaznu od godinu i po dana zatvora, prenosi Blic.

“S. K. sumnjiči se da je izvršio krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, prevaru, falsifikovanje isprave, a okrivljena D. K. zbog sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću u pomaganju”, saopštilo je tužilaštvo za koja se sve krivična dela sumnjiče majka i sin, optužnicom koje je podneta sudu.

Sava Knežević i njegova majka uhapšeni su 24. marta. Kneževiću su lisice stavljenje zbog sumnje da su u neregistrovanoj ordinaciji “Dr Sauvage” u Beogradu, na Terazijama, od 2. januara 2020. do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga, bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalan rad, osdnosno bez licence a za čije obavljanje mu je po zakonu potrebna dozvola nadležnog organa.

“Osumnjičeni je pružao medicinske usluge i izvodio medicinske zahvate nad pacijentima, kao što su liposukcije, transferi masti, korekcije usana i druge, prikirivajući od njih činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, da bi nakon izvršenih “usluga” izdavao medicinske izveštaje sa propisanom terapijom – lekovima, bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovrenu naknadu, što je za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja za sada sedam oštećenih”, navelo je tužilaštvo.

U svemu tome, kako se navodi, pomagala mu je majka, koja je u tom periodu u nerigistrovanoj ordinaciji primala pacijente kojima treba da se pruže medicinske usluge i odrade medicinski zahvati, te od istih uzimala novčanu nakandu, sve to iako joj je bila poznata činjenica da njen sin u neregistrovanoj ordinaciji radi bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarjućih odobrenja za samostalan rad, odnosno bez licence.

“Osumnjičeni se oglašavao preko društvenih mreža i na taj način nudio svoje medicinske usluge i izvođenje zahvata. Takođe je u svrhu reklamiranja koristio svoj instagram profil, kao i instagram naloge pojedinih javnih ličnosti”, potvrdilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Majka i sin, saslušani su u tužilaštvu 25. maja i tada su iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem, a kasnije su negirali izvršenje krivičnih dela.

Tokom postupka, saslušano je sedam oštećenih žena, kao i sedam zdravstvenih radnika, lekara i anesteziologa kao svedoka, a koji su bili radno angažovani u ordinaciji Save Kneževića. Takođe, veštačene su povrede koje su oštećene zadobile, kao i uračunljivost Kneževića i njegove majke.

“Nakon razmatranja i ocene svih izvedenih dokaza, tužilaštvo je protiv okriveljenih podnelo optužni predlog i predložilo sudu da orkivljene proglasi krivim i S. K. izrekne kaznu u trajanju od osam godina i šest meseci i novčanu kaznu u iznosu od 800.000 dinara, a okrivljenoj D. K. godinu dana kućnog zatvora”, navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Sud je posle mesec dana istrage lažnom hirurgu koji je zapravo maser i njegovoj majci ukinuo pritvor i pustio ih da se u nastavku postupka brane sa slobode.