Lazarevac i Obrenovac najmanje, Stari grad najviše: Vakcinacija po gradskim opštinama

0

Lazarevac, Obrenovac i Sopot su tri gradske opštine sa najmanjim brojem vakcinisanih, a za njima ne zaostaje mnogo ni Mladenovac. Te prigradske opštine imaju po oko 40 odsto vakcinisanih, dok je najviše vakcinisanih na teritoriji gradske opštine Stari grad – više od 75 odsto!

Prema podacima Kancelarije za IT portala eUprava, drastična je razlika između Lazarevca, gde je najmanji procenat vakcinisanih (oko 39 odsto), i Starog grada, gde je najveći (više od 75 odsto). Procentualno gledano, duplo je veći udeo vakcinisanih na Starom gradu nego u Lazarevcu, prenosi Blic.

Podsetimo, u Obrenovcu, koji je, uz Lazarevac na začelju kolone, još proletos je krizni šab hitno zasedao zbog loše epidemiološke situacije jer su po broju zaraženih stanovnici ove gradske opštine bili najgori.

Naime, u ovoj gradskoj opštini, gotovo svako drugo testirano dete je imalo koronu, ali ih, izgleda, ni to nije motivisalo da zavrnu rukave i prime vakcinu. A, kako će se situacija dalje odvijati sa pojavom novih sojeva, delta i lambda, ostaje da vidimo po povratku đaka u školske klupe.

Interesantno je da je u Sopotu gotovo isti procenat vakcinisanih u opštoj populaciji kao i među starijima od 75 godina, naime 42 odsto, dok je u rasponu od 65 do 74 godine vakcinisano drastično više nego u ostalim uzrasnim kategorijama: skoro 70 odsto.

Međutim, procenti vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina zabrinjavaju. Stari grad je i tu šampion, te je tako skoro polovina stanovnika ove gradske opštine vakcinisana u ovoj uzrasnoj grupi.

Neslavna poslednja mesta na ovoj skali zauzele su pomenute tri opštine na obodu grada – Lazarevac, Obrenovac i Sopot, gde se procenat vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina kreće od 13 do 14 odsto.

Kada je u pitanju distribucija po polu, nešto veći udeo pripada ženama.

On iznosi preko 50 odsto, kako gledano po gradskim opštinama, tako i gledano po vakcinalnim punktovima.