“Laž i licemerje, Vučić nižim cenzusom hoće da zameni pravu opoziciju lažnom…”

0
Foto: Printscreen N1

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je danas da snižavanjem izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hoće da “pravu opoziciju zameni lažnom, pošto je shvatio da ne može da razbije blok istinskih opozicionih snaga koje će bojkotovati predstojeće neregularne izbore”.

“Vučićeva izjava da snižavanjem cenzusa želi da vrati politički život u skupštinu je licemerna i lažna, jer da to zaista želi, omogućio bi slobodan rad institucija, poštovanje zakona i prihvatio bi preporuke stručne javnosti u vezi sa vraćanjem normalnosti u Srbiju i održavanjem fer i poštenih izbora”, naveo je Jovanović a prenela Narodna stranka.

On je dodao da je najava snižavanja cenzusa “samo nastavak Vučićeve težnje da održava fasadnu demokratiju i prikriva suštinski jednopartijski sistem”.

“Ulaskom u skupštinu stranaka ili kvazi-stranaka koje postoje isključivo zahvaljujući režimu, stvorio bi se privid parlamentarnog života, pluralizma, demokratije i slobodnih izbora, dok je u stvarnosti sve suprotno – medijski mrak, pritisak na gradjane, neregularni izborni uslovi i urušavanje institucija”, naveo je potpredsednik Narodne stranke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time “vratiti život” u parlament koji će kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji.

On je kazao da će Srpska napredna stranka “svakako” dobiti manje mandata ukoliko cenzus bude smanjen, ali da će u tom slučaju biti dobijeno “preslikano javno mnenje” u skupštini.

“Život će se vratiti u parlament, time se vraća normalnost u Srbiji”, kazao je predsednik Srbije.

(Beta)