Lavrov sutra dolazi u Beograd: “Paljenje večne vatre”, “položiće cveće na grob patrijarha Irineja”, sastanci, razgovori, obraćanja medijima…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiće sutra Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima, prisustvovati paljenju večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda i obići Hram svetog Save. 

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, Vučić i  Lavrov prisustovaće u 12.50 ceremoniji paljenja večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda i položiti vence na Spomenik Večna vatra, nakon kojih je planirano obraćanje prisutnima.

Šef ruske diplomatije sa Vučićem će 13.40 obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob patrijarha SPC Iineja. Lavrov će, kako je najavljeno, pročitati pismo predsednika Rusije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu.

Lavrov se potom u 14.00 u Ministarstvu spoljnih poslova sastaje sa minsitrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, nakon čega će se zajednio obratiti novinarima.

Sastanak sa Vučičem planiran je za 16.30 u Vili Mir, a nakon sastanka, u 17.30 dvojica zvaničnika obratiće se medijima.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će glavne teme razgovora  Lavrova sa zvaničnicima u Beogradu biti srpsko-ruski odnosi, pitanje Kosova i bilateralni ekonomski projekti.”Na dnevnom redu su bilateralni ekonomski projekti – završetak srpskog dela gasovoda Turski tok, izgradnja složenih inženjerskih objekata brze pruge Beograd – Novi Sad, modernizacija najveće HE Djerdap 1″, stvaranje Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije”, rekao je Bocan-Harčenko za Večernej novosti.

Lavrov u Beograd dolazi nakon posete BiH gde se večeras sastaje sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, a sutra u Sarajevu sa bošnjačkim i hrvatskim članovima Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.