Lavrov: Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO alijansom

0

Rusija je donela odluku da od novembra prekine sve diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

“NATO nije zainteresovan za ravnopravan dijalog, niti za bilo kakav zajednički rad. Kad je već tako, ne vidimo razlog da nastavimo da se pretvaramo da su bilo kakve promene moguće u skorijoj budućnosti, jer je NATO već rekao da su takve promene nemoguće”, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara TASS-a o izbacivanju osam ruskih članova misije pri NATO u Briselu.

On je dodao da “praktično nema uslova za osnovne diplomatske odnose zbog koraka koje je preduzeo NATO”.

“Nismo dobili objašnjenje za takve korake (izbacivanja ruskih predstavnika misije). Samo nekoliko dana pre objavljivanja ove odluke, susreli smo se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Njujorku, gde je naglasio da postoji, kako je rekao, iskren interes Severnoatlanske alijanse za normalizaciju odnosa sa Rusijom, sa ciljem deeskalacije tenzija u Evropi”, kazao je Lavrov, a preneo je Interfaks.

Rusija je ranije danas objavila da obustavlja rad svoje misije pri NATO-u u Briselu, kao i da će oduzeti akreditacije članovima misije NATO u Moskvi.

Nakon odluke da se članovima ruske misije NATO u Briselu uskrate akreditacije, Stoltenberg je rekao da to nije povezano ni sa jednim konkretnim slučajem.