Lavrov: “Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma rizičan, mogao bi da izazove ozbiljne posledice…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao bi izazvati najozbiljnije posledice.

“Dejtonskim sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati pretnju za čitavu stabilnost“, kazalo je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum je osnova funkcionisanja BiH, pri čemu treba poštovati ravnopravnost njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Rusija je jedan od garanata Dejosnkog sporazuma i poštuje dejtonske principe unutrašnje organizacije BiH. Pozivamo sve da poštuju te temeljne principe, kako unutrašnje faktore, tako i one spolja”, istakao je ruski šef diplomatije.

Lavrov smatra da se svi problemi u BiH trebaju rešavati kompromisom, dijalogom, bez mešanja stranih faktora u unutrašnja pitanja BiH.

Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, on je ocenio da je tim institutom nametnut zapadni protektorat u BiH i da je OHR već odavno trebalo da okonča svoj mandat u ovoj zemlji.

“OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i suverenitetu BiH”, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova. 

Naveo je kako delovanje OHR-a “kompromituje zapadne partnere”, naglašavajući kako je BiH članica Saveta bezbednosti UN-a, odnosno suverena zemlja, zbog čega u njoj ne može biti zadržan međunarodni protektorat.

“Mi smatramo da su svi narodni u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati dovoljno zreli da sami mogu rešavati pitanja bitna za njihove nacionalne interese. Ako postoje političke snage, koje podržavaju da o odnosima u BiH odlučuju strani igrači, oni nisu dobri predstavnici interesa svojih naroda”, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je pozdravio stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, navodeći da Evropi ne trebaju nove podele niti nove konfrontacije, koje, kako je naveo, izaziva NATO.

Lavrov je uputio podršku svim zemljama regiona da rešavaju svoje probleme i međusobne odnose dijalogom, bez uticaja sa strane.

“Mir nema alternativu. Rusija je za to da se svi problemi i sporna pitanja rešavaju dijalogom, uz poštovanje važećih rezolucija Saveta bezbednosti i u skladu sa međunarodnim pravom”, istakao je on.

Ruski šef diplomatije je istakao da je Republika Srpska dobar partner njegove zemlje, da Rusija sa RS ima dobre veze, ali da je u interesu Rusije i saradnja sa ostalim narodima u BiH.

Lavrov je još rekao da je sa zvaničnicima RS razgovarao o nastavku i unapređenju ekonomske i kulturne saradnje.

Lavrov: Nije Moskva ta koja priznaje ili ne priznaje američkog predsednika, već je to zakon SAD

Lavrov je izjavio, govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, da nije Moskva ta koja će priznati Džoa Bajdena za predsednika SAD-a ili ne, već je to američki zakon.

“Što se tiče procesa koji se sada dešavaju u SAD posle predsedničkih izbora, želim da kažem da nije Moskva ta strana koja priznaje ili ne priznaje predsednika, već je to američki zakon“, rekao je Lavrov novinarima u Istočnom Sarajevu, odgovarajući na pitanje da li Rusija priznaje Bajdena za novoizabranog američkog predsednika.

Upitan kako komentariše to što su SAD uvele ograničene sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, Lavrov je istakao da on nije iznenađen, jer se te sankcije najavljuju već duže vreme.

“To pokazuje odnos SAD, to je arogantan odnos prema svojim partnerima i to SAD pokazuje kao nepouzdanog partnera, koji nije baš odgovoran”, izjavio je ruski šef diplomatije. 

SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji ‘povezanih sa Rusijom’, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je precizirao da će ograničavajuće mere biti uvedene zbog nabavki ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400.

Govoreći o reformisanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i stavu Rusije o tom pitanju, Lavrov je rekao da je njegova zemlja predala partnerima svoj koncept, koji se tiče stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a.

“Taj koncept je predložio naš predsednik Vladimir Putin i mi smo već dobili odgovore od nekih zemalja, neke još razmišljaju o tome”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, što se tiče zvaničnog Vašingtona, Rusija razume da SAD sada trebaju vreme za odgovore na ruski predlog.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ranije je rekao da reformisanje Saveta bezbednosti UN-a ne može uključivati pitanje veta.

“O pitanju veta se ne razgovara, ne može se pregovarati. O tome nema kompromisa. Veto je instrument koji omogućava da se održi ravnoteža interesa u Savetu bezbednosti. To je ono što održava SB”, rekao je on.

Ruski šef diplomatije doputovao je danas u dvodnevnu posetu BiH, gde se prvo u Istočnom Sarajevu sastao sa zvaničnicima RS.

Boravak Lavrova u Istočnom Sarajevu pratile su pojačane mere bezbednosti.

Ruski šef dipolamatije se večeras, u sarajevskom hotelu Evropa, sastaje sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a sutra sa članovima Predsedništvom BiH i ministrarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500