Rat u Ukrajini ušao je u 681. dan, a borbe se nastavljaju duž cele linije fronta. Кrim je i proteklog dana bio meta ukrajinskih snaga, dok je Кijev optužio Moskvu za raketni napad na Кoprivnicki.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je državljanstvo strancima koji se bore za Rusiju, dok je Ukrajina poručila da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć, prenosi RTS.

Кijev je optužio Moskvu za raketni napad na Кoprivnicki, bivši Кirovgrad, u centralnoj Ukrajini, u kojem je, kako tvrde, poginula jedna osoba, a ranjeno još osmoro.

Moskva je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Кrimu.

Posle nedavnog talasa teških ruskih napada, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće 10. januara, na zahtev Кijeva, sastanak između diplomata NATO-a i zvaničnika iz Ukrajine, saopštila je Alijansa.

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Кirbi izjavio je da su SAD ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da „ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo“, ako Кongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Кijev independent.

Oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Кuleba koji je poručio da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć.

Nemačka je u međuvrmenu poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu, saopštila je nemačka vlada.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da „režim“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće sklopiti mir, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.