Lavrov: “Džaferović i Komšić nisu samostalni, rade po nečijem nalogu…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Predsedništvu BiH, koji su danas odbili da se sastanu s njim, nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu, ali da taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije sa narodima BiH.

“Političari koji su doneli tu odluku verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego spoljnih snaga koje ne samo da nisu zainteresovane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na uzajamno korisnu saradnju sa svim spoljnim partnerima”, rekao je Lavrov večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je kazao da je pre nekoliko godina, kada je bio u poseti Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla da taj region predstavlja “zonu interesa EU” i da svi drugi, uključujući Rusiju, “nemaju tu šta da traže”.

“To je filozofija koja je duboko ukorenjena u više evropskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu”, naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, “pre svega što se tiče jednakosti” tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbili su danas da se sastanu sa Lavrovom u Sarajevu.

Komšić je rekao da su on i Džaferović takvu odluku doneli jer je Lavrov “pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500