Beograd kao (potencijalno) mesto za održavanje razgovora Rusije i Ukrajine: “Mesto mora biti prihvatljivo za oba tima…”

0
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA

Rusija je spremna da razmotri susret sa Ukrajinom u drugim gradovima, na primer, u Beogradu, kazao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi ruski list izvestija.

Rusija će, kazao je, biti spremna da razmotri i druge gradove za pregovore sa Ukrajinom, uključujući Beograd.

“Mesto sastanka mora biti prihvatljivo za oba tima. Održali smo tri runde razgovora “oči u oči” u Belorusiji, zatim je usledila pauza iz tehničkih razloga, bilo je teško direktno se sastati. Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu, on odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile mogućnosti obe strane.

Mada, ponavljam, mi ćemo, naravno, biti spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući i Beograd“, rekao je Lavrov u obraćanju srpskim medijima.

Ranije tokom dana Dmitrij Peskov, portparol predsednika Ruske Federacije, rekao je da će pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu najverovatnije biti održani sutra 29. marta.

Šef ruske diplomatije izjavio je danas zna kakav se pritisak vrši na Srbiju povodom dešavanja oko Ukrajine, ali je istakao da su ruske vlasti sigurne da će Srbija nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji.

„Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju“, rekao je ruski šef diplomatije u razgovoru sa novinarima iz Srbije u Moskvi, prenosi N1, pozivajući se na Novosti

O zapadnim sankcijama Rusiji, Lavrov je rekao da će „uvek biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu“. „Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču“, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

“Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada”.

“Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine su obavezni element dogovora kojima težimo. Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona Azov sve će vam biti jasno”, rekao je Lavrov.

O odnosima sa Srbijom, Lavrov je rekao:

“Duboko uvžavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima, i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji”.

Istakao je i da “Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN”.

“Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska”, kaže.