Lavrov: “Bajden kaže da je jedina alternativa sankcijama Treći svetski rat, a ja upozoravam da bi to bio nuklearni sukob”

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare u Moskvi da je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je jedina “alternativa sankcijama Rusiji Treći svetski rat” – a Lavrov dalje kaže da bi novi svetski rat mogao biti samo „nuklearni rat“.

Lavorv kaže da je takvo rešenje samo u glavama zapadnih političara – a ne i u glavama ruskog naroda.

„Ako se vodi pravi rat protiv nas, onda oni koji prave takve planove treba da razmisle o tome, a po mom mišljenju takvi se planovi prave“, rekao je Lavrov, a prenosi BBC.

Lavrov je ponovio rusku tvrdnju da je “ukrajinska vlada neonacistički režim i kaže da “bande pljačkaju gradove, uključujući i Mariupolj”, dodajući da Ukrajinci „sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit“.

Lavrov je u obraćanju napravio paralelu sa Holivudom, rekavši “da ljudi ne bi trebalo samo da gledaju ovaj holivudski film” koji su napisali zapadni mediji.

Ruski ministar spoljnih poslova takođe kaže da NATO pokušava da ojača bezbednost Zapada na štetu Rusije. Sjedinjene Države je uporedio sa Napoleonom i Hitlerom, naglašivši da su „Napoleon i Hitler imali za cilj da potčine Evropu – što sada čine Amerikanci“.

Lavorv kaže i da ukidanje gasovoda “Severni tok 2” pokazuje poziciju Evropske uniju, sugerišući da iza odluke stoje SAD.