Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je dubina moralnog i intelektualnog pada Srbije tolika da u društvu ne može brzo doći do promena, već je potreban naporan rad, koji je uporedila sa „dubokim oranjem“.

Perović je, na tribini „O Mirku Đorđeviću i njegovom optimizmu“ u Novom Sadu, rekla da Srbiji nedostaju ljudi poput pokojnog sociologa religije, publiciste i profesora Mirka Đorđevića (1938-2014).

„Samorefleksija, veliko znanje, preispitivanje, dug, težak i strpljiv rad – to je ono što nam je trebalo za suštinske promene. Ne pristajući na zaborav na Mirka Đorđevića, mi ne pristajemo na smrt ni naših ideala“, kazala je Perović.

Politikolog Pavel Domonji rekao je da je Đorđević govorio da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi više stalo do politike nego do spasenja, do finansija nego do jevanđelja, da je prepreka modernizmu u društvu.

Novinar i pisac Teofil Pančić rekao je da je Đorđević bio jedan od onih ređih i malobrojnijih, koji je uvek bio u opoziciji nacionalizmu.

„Bio je iskreni hrišćanski vernik, ali nije imao ni ‘n’ od nacionalizma u sebi. A ovde gde mi živimo, u ovom blatu, i hrišćanstvo i druge vere su vrlo tribalne i vezane su za zemlju i krv“, naveo je Pančić.

Komentar(1)

  1. Vladimir
    22. aprila 2019. 09:38

    Poslednji put kada ste vi "duboko orali" pobili ste 50000 Srba u posleratnoj Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.