LANGOUSTE – Hrana za život

0
Foto Monika Pavlović

Srpska kuhinja je vatrena, objašnjava Giom Iskander, šef kuhinje kultnog beogradskog restorana Langouste i nosilac Michelin zvezde. Danas, Giomovo ime stoji iza nekih od najprefinjenijih jela ikada pripremljenih od tradicionalnih srpskih namirnica. „Balkan je područje puno neverovatnih namirnica, a moj pristup pripremi hrane podrazumeva istraživanje teritorije, otkrivanje najkvalitetnijih sastojaka i njihovu inovativnu pripremu.

Kad sam došao iz Francuske, moja ideja nije bila da preslikam francusku kuhinju, niti da donosim recepte iz Francuske. Naprotiv. Upotrebio sam filozofiju francuske kuhinje za otkrivanje novog lica hrane koju možemo da pronađemo ovde.“


Svako jelo koje je posluženo u besprekornom enterijeru Langousta na Kosančićevom vencu, svojom prefinjenošću jasno objašnjava zbog čega se upravo Langouste upisao u istoriju beogradskog ugostiteljstva. U gradu poznatom po restoranima obilnih porcija, posle kojih „ne može da se diše“, Langouste je napravio potres kad je uveo „fine dining“ i pristup hrani po kojem se „jede sa razumevanjem“.

Kako su svežina i kvalitet sastojaka prioritet, na svake dve nedelje Giom osmišljava nova jela kojima obogaćuje meni. Ove se zone, novitet u Langoustu su i jela „à la carte“, koji predstavlja savršen gastronomski vodič za gurmane, bilo da su u raspoloženju za specijalitet od sveže ribe, dobar komad mesa ili za rižota ili paste. „Priprema hrane počinje putovanjem“, objašnjava Giom, šef iz Južne Francuske, koji se nakon niza uspeha u Parizu, očaran Langoustom preselio u Beograd, rešen da otkrije svaki detalj fascinantne srpske kuhinje.

„Kad sam došao u Srbiju, prvo sam tri meseca putovao po Šumadiji i Vojvodini, u potrazi za svežim sastojcima koji rastu samo ovde. Danas imamo farmu, tako da i sami nadgledamo sastojke od početka do trenutka kad se nađu u tanjiru. Srpska kuhinja je neverovatno uzbudljiva! Smatram da treba da se hranimo u skladu sa svojim podnebljem, a moja zamisao je bila da iznova otkrijem tradicionalnu srpsku kuhinju, da uđem u dušu gastronomije Balkana i da to upotrebim kao inspiraciju za kreiranje prefinjenog menija.

“Ljubav, posvećenost detaljima, eklektičan spoj francuske filozofije u pripremanju najfinijih jela i srpske tradicije, uz podjednako jedinstven izbor vina, svaki Langouste obrok s pogledom na reku, nadomak Kalemegdana, čini gotovo umetničkim doživljajem za sva čula. Poput dobrog pozorišta, baleta, opere, simfonije ili impozantne umetničke slike, hrana pripremljena „da oduševi“, u kombinaciji s dobrim vinom, radi nam slično što i fina umetnost – ispunjava nas impresijom koja traje, koja nas menja i koja se pamti poput doživljaja punog boja.


LANGOUSTE RESTAURANT KOSANČIĆEV VENAC 29 Beograd