Lalić: “Zašto ne pomognemo Ukrajini da postavi pitanje pred MSP?”

1
PrintScreen/YouTube/N1 Novi dan

Gostujući u jutarnjem programu N1, glavni urednik “Nedeljnika” Veljko Lalić izneo je ideju da se na osnovu našeg iskustva “pomogne Ukrajini da postavi isto pitanje koje smo mi postavili oko samoproglašene nezavisnosti Kosova pred Međunaronim sudom pravde”. „Meni je najinteresantnija rečenica koju je (Vučić) rekao – u čemu je razlika između Ukrajine i Srbije… Ali, ako nema razlike, onda bi mi trebalo da najviše da budemo na ukrajinskoj strani… Ovde javno mnjenje podržava Rusiju. Vi pričate da je to urađeno vama, a vi podržavate silu koja to radi drugima“, rekao je Lalić na N1.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je izgraditi državu i naciju koje će imati jasne interese.

“Moj predlog je da mi pošaljemo naše najveće stručnjake koji su postavili pitanje Međunarodnom sudu pravde da aktiviraju pitanje za Ukrajinu, da ga ponude Zelenskom i da on postavi isto pitanje kao mi – da li je normalno da se održe takvi referendumi i da se otima teritorija jedne zemlje. Mi možemo da dobijemo danas, a i dobili bismo danas, pošto je i tada u pitanju bio jedan glas”, rekao je Lalić.

Tokom gostovanja na N1 Lalić je upitan i da komentariše pisanje štampe o nedavno održanom Evroprajdu.

„Prajd je trebalo da bude divan dan u Beogradu, a dobili smo gomile pogrešnih slika… Pričamo danas o tome da li je bilo šetnje ili ne, a ne pričamo da 10 posto populacije nema prava“, izjavio je Lalić u Novom danu, komentarišući pisanje štampe o nedavno održanom Evroprajdu.

Na pitanje kako je u uvodniku u Nedeljniku uvezao pitanje slobode sa srpskom košarkom, i na konstataciju da je napisao kako je naveo da je u košarci potreban mozak, Lalić je odgovorio:

„Samo mozak. Zato je ta bivša Jugoslavija bila sila u košarci. NBA je najprogresivnija organizacija, videli smo kako nerviraju Trampa, to je sport slobodnih ljudi. Zato smo mi bili jako dobri u tome. Dajte da nam se ne ukine ta sloboda, koja počinje od kreveta i od toga s kim u njemu spavate i živite“, ukazao je.

Komentarišući pisanje štampe o Putinovoj najavi mobilizacije, Lalić je rekao da to jeste prekretnica.

„Imate i neke tabloide, gotovo da se raduju da li će biti nekog nuklearnog rata… Ovo jeste neka prekretnica. Rat u Ukrajini je prvi veliki sukob velikih sila posle Korejskog rata. To je vrlo jedna opasna stvar. I posle ovoga će biti nešto veliko“, rekao je.

Putinov nedavni govor, kako je rekao, može da se tumači na razne načine.

“Kada imate takav jedan sistem, niko neće da se povuče, kao u Iranu… U Rusiji osim Hruščova, nikog nisu smenili… To je taj problem, što morate da ograničite mandat, odlučite se u jednom trenutku za demokratiju ili za autokratiju. Kod Putina imate neko liko zanimljivih poruka – kad on kaže Zapad je, ti možda čak najavljuješ i neku vrstu poraza, jer ti možeš da izgubiš od Amerike, ali ne možeš od Ukrajine. To je taj pritisak njegovih radikala koji ga uvlače u sve to“, naglasio je Lalić.

“Meni je najinteresantnija rečenica koju je Vučić rekao – u čemu je razlika između Ukrajine i Srbije… Ali, ako nema razlike, onda bi mi trebalo najviše da budemo na ukrajinskoj strani… Ovde javno mnjenje podržava Rusiju, pa je Vučić upao u jednu kontradikciju – vi pričate da je to urađeno vama, a vi podržavate silu koja to radi drugima”

On smatra da se Srbija još uvek nije snašla od raspada Jugoslavije.

„Morate da povučete neki potez koji izgleda radikalan, kao Ataturk u Turskoj. A naš najveći problem je, vidite i kao drugi pričaju – da ne znamo šta hoćemo. Mi smo došli do toga da pričamo da Crnogorci nemaju identitet, a njihov premijer Abazović kaze da je Crnogorac, a bivši ministar Ljajić se u Srbiji izjašnjava kao Bošnjak. Mi nikako da se snađemo od te Jugoslavije“, izjavio je Lalić.

Ne znamo šta hoćemo

„Politika je proaktivna stvar, a mi smo došli do toga da nam odlazi stanovništvo, dok nam nabacuju te narative koji slušamo na litijama, a koji su kontradiktorni“, rekao je Lalić, dodajući da “srpski ultranacionalisti kažu da je sprska kolevka na Kosovu, da je majka Rusija”.

“Dakle, naše dete i naša majka, a treba nam pasoš da ih vidimo. To je ta situacija srpskog sveta koji oni prave, gde ja mislim da glavni grad može da bude Zlatibor, koji je prema načinu na koji je napravljen idealni glavni grad. To da nemate politiku, da balansirate, to danas samo Erdogan radi dobro”, izjavio je Lalić.

Od maktuelnih tema, nameće se i pitanje da Srbija još uvek nema novu vladu.

„Krajni rok je 2. novembar, posle bi morali novi izbori. Mislim da je to ta politika, da vi odlažete sve, i to je to igranje – nećeš sankcije, hoćeš ovu osudu, a vidiš da ti se Kosovo postavlja kao problem. Ti moraš da osetiš šta ti je važnije, i da iskorišts to. Ne brani Kosovo samo Rusija, brani je i Španija, Kina, pola sveta koji imaju taj problem. Ako je Kosovo prioritet, ti bi mogao da ga vratiš na sto“, kazao je Lalić.

1 KOMENTAR

  1. Ја претпостављам да је то зато јер Руси још увек нису основали свој МСП. Чим га оснују, рецимо у Вороњежу, именују руске судије, ето нама и суда и оптужница. А то што је неко на Западу основао политичку организацију, да би пресудама правдала агресију и злочине, и још је назвао “међународним” судом (за некакве, негде, почињене злочине), премало је да би се то називало правним телом. Да ја овде жврљам глупости, на клупама тог суда би одавно били и господа: Клинтон, Кларк, Олбрајт,… и сва остала “невинашца”, за које тај МСП, гле чуда, није сматрао за сходно да подигне оптужнице.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime