Glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić jutros je u gostovanju na N1 televiziji istakao da zaboravljamo da je Srebrenica najveća sramota u istoriji srpskog naroda, sa kojom se nikad nismo obračunali. Citirao je nekadašnjeg predsednika Republike Srpske i haškog osuđenika Radovana Karadžića koji je u jednom intervjuu rekao da je Srebrenicu napravio najveći zločinac u istoriji srpskog naroda.

Lalić kritikuje trenutne stavove srpskih vlasti u vezi s rezolucijom o Srebrenici koja se razmatra u UN, nazivajući ih problematičnim i ističući važnost razumevanja perspektive Bošnjaka.

Naime, srpske vlasti tvrde da rezolucijom o Srebrenici, kojom će 11. jul biti ozvaničen kao dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, pokušava da se srpski narod označi kao genocidan, što međunarodna zajednica i predlagači rezolucije negiraju.

„Ako je naša najveća stvar odbrana Kosova, i u okviru nje da se ne dozvoli Kosovu da uđe u UN, onda su UN najvažnija stvar za nas. Kada ste slabi vama odgovara međunarodno pravo. Srbiji ako išta treba, treba joj međunarodno pravo. I šta ako onda mi ne priznamo rezoluciju UN?! Ako neko treba da prihvati svaku rezoluciju UN – to je Srbija“, ocenjuje on.

Dodaje i da ako iko priča o kolektivnoj odgovornosti onda smo to mi.

„Mi nazivamo nemce genocidnim u poslednjih mesec dana, kao da nismo normalni“, ističe i navodi da danas imamo revitalizaciju Miloševićevog režima.

Upozorava na moguće posledice po Srbiju ako ne prihvati rezoluciju UN, naglašavajući važnost međunarodnog prava za zemlju. Ističe i važnost preuzimanja odgovornosti za prošle događaje.

Pored toga, komentariše i političku situaciju uoči lokalnih izbora, izražavajući zabrinutost zbog bojkota izbora u Beogradu i problem apatičnih birača. Posebno ističe značaj jedinstva opozicije u Novom Sadu kao potencijalnog modela za delovanje u Beogradu.

„Potpuno je ludilo da se tako Beograd prepustio“, ocenjuje.

Ukazuje i na problem apatičnih birača.

„Koliko puta vi nekoga možete da izvučete na izbore i da on veruje u pobedu“, pita.

Takođe, navodi da ako u Novom Sadu, gde opozicija nastupa jedinstveo, bude mnogo veći rezultat nego u Novom Sadu, to će biti poruka šta je trebalo raditi i u Beogradu.

Takođe, izražava nedoumicu oko političke orijentacije kandidata, poput Save Manojlovića iz pokreta Kreni-promeni, ističući nedostatak kandidata u pojedinim opštinama Beograda..

Govorio je i o lideru Kreni-promeni i kandidatu tog pokreta za gradonačelnika Beogradu Savu Manojloviću, kaže da
nije jasno da li je on desno ili levo, kao i da pola opština u Beogradu nije imao kandidate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.