“Lako je meni sve to, kad znam kako je prošao moj prethodnik”: Ko je mitropolit Joanikije i zašto su tolike tenzije pred njegovo ustoličenje

0
Fotografija: Igor Šljivancanin / BETA

Priča kaže da je tek svršeni srednjoškolac Jovan Mićović doputovao iz Nikšića u Beograd da upiše Pravni fakultet. Na ulici dok je išao da preda upisna dokumenta, sreo je jednog čoveka koji ga je upitao kuda ide. Kad je čuo za planove tek svršenog gimnazijalca, čovek mu je rekao: “Pa gde ćeš u pravnike u besudnoj zemlji?” Mladi Jovan je nastavio dalje, ali umesto na Pravni fakultet produžio je do Bogoslovskog fakulteta.

Više od 30 godina kasnije, još jedna “besudna zemlja” dovela je do nove prekretnice u životu Jovana Mićovića. Ovog puta se u njemu stopio smisao za pravdu, o kojoj je učio na Bogosloviji, i talenat za pravo, iako na taj fakultet ni kročio nije, pa je postao jedan od najprepoznatljivijih boraca protiv bivše crnogorske vlasti kada je pokušala da nametne sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Kao jedan od organizatora prošlogodišnjih litija i kao “duhovno čedo” mitropolita Amfilohija, kako ga opisuju poznanici, nametnuo se kao logičan izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju. Jovan Mićović, taj nesuđeni pravnik, danas je poznat kao mitropolit Joanikije, čovek oko koga se ovih dana lome koplja u Crnoj Gori.

Ko je dakle čovek oko koga se ovih dana ukrštaju crkveni, politički i međunacionalni interesi?

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs