Lajčak u poseti Beogradu: Očekuje se razgovor sa Vučićem o oživljavanju dijaloga sa Prištinom

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak počinje danas posetu Beogradu, gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije i liderima opozicije.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU i za druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastaće se večeras sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On će u Beogradu, gde ostaje do petka, imati i odvojene sastanke sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, liderima parlamentarnih opozicionih stranaka i predstavnicima međunarodne zajednice.

Lajčak dolazi u Beograd iz Prištine, gde će se danas, na kraju trodnevne posete, obratiti javnosti.

On je u Prištini takođe razgovarao sa najvišim zvaničnicima, liderima vodećih opozicionih partija i predstavnicima međunarodne zajednice, o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

U posetu Prištini i Beogradu Lajčak je došao pošto su glavni pregovarači dve strane, Besnik Bisljimi i Petar Petković, 21. juna usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga.

Očekuje se da će Lajčak sa Vučićem, između ostalog, razgovarati i o oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.