Lajčak: Sporazum Beograda i Prištine moguć u narednih nekoliko meseci

2
Foto: Profimedia

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, izjavio je da je optimista u vezi sa dijalogom dve strane jer, kako je rekao, Beograd i Priština su svesni da im je dijalog potreban, piše Glas Amerike.

Lajčak je tokom video/telekonferencije, koju je organizovala Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, rekao da Kosovo i Srbija demonstriraju posvećenost i shvataju da je to u njihovom interesu.

„Kada dijaloga nije bilo – bilo je nestabilnosti. Sada, kada dve strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dve strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog“, rekao je Lajčak koji je ponovio očekivanje da Kosovo i Srbija sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mogu postići u narednih nekoliko meseci, piše Glas Amerike.

Upitan da li se i kako može naći rešenje za očekivanja dve strane u kojima Kosovo traži obostrano priznanje, dok se Srbija pita da li će i šta dobiti, Lajčak je rekao da o rešenju odlučuju tri strane.

„U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući i države članice Evropske unije jer i ona ovde ima reč. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike – jer želimo da svi budu pobednici“, rekao je Lajčak tokom telekonferencije.

„Razmena teritorija više nije tema dijaloga i to je bilo pitanje koje je izazvalo negativne rekacije širom regiona. Mnogi su ukazivali da bi to značilo otvaranje Pandorine kutije. Evropska unija nije saglasna sa filozofijom – šta god se dogovore dve strane treba prihvatiti. Mi smo čuvari evropskih vrednosti i rešenje treba da približi dve strane i bude prihvatljivo Evropskoj uniji. Rešenje treba da bude u duhu 21, a ne 19 veka. Takođe, mi rešenje ne možemo želeti više od samih strana učesnica“, smatra Lajčak.

Bez precizaranja o kojim se državama tačno radi – specijalni predstavnik Evropske unije upitan je o trećim stranama koje nisu zainteresovane za rešenje spora Srbije i Kosova u duhu njihovog puta ka EU.

„Moj odgovor je jasan – ne treba da brinemo zbog toga dok smo mi ozbiljni. Nema aternative evropskoj budućnosti. Briga se može javiti samo ako zemlje Zapadnog Balkana prestanu da veruju u svoju evropsku perspektivu. Članstvo nije milostinja, to se zaslužuje reformama na osnovu kojih dobijete priliku da igrate u evropskoj ligi. To je zasnovano na razvijanju i poštovanju vladavine prava“, ukazao je Lajčak.

Zvaničnik Evropske unije je tokom izlaganja istakao i značajnu ulogu Sjedinjenih Država u, kako je označio, oblikovanju Zapadnog Balkana.

„Ne bismo bili uspešni bez partnera. Sjedinjene Države shvataju da je EU rešenje za budućnost i to promovišu. U poslednje dve godine u tome je bilo malo poteškoća, ali sada verovatnim izborom predviđenog predsednika Bajdena – očekujemo najbližu saradnju za dobrobit naroda koji žive na području Zapadnog Balkana“, zaključio je Lajčak.

Ne preplitati tumačenja prošlosti i proces pristupanja EU

Diplomata Evropske unije, zadužen za pitanja Zapadnog Balkana, osvrnuo se i na odluku Bugarske da blokira početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Evropske unije – zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje te dve zemlje imaju.

“Princip Evropske unije je da bilateralna pitanja ne bi trebalo da otežavaju put ka EU. Ima još takih primera – pa ta otvorena pitanja druge države nisu koristile na taj način. Te stvari je potrebno odvojiti – interpretiranje istorije sa putem napredovanja ka EU. Ne možete tražiti da neko prihvati vašu interpetaciju prošlosti kao što je to učinila Bugarska. Nadam se da će u vezi sa tim pitanjem za šest nedelja biti napretka”, ukazao je Miroslav Lajčak.

Evropski diplomata je Bosnu i Hercegovinu označio kao jedan od najvećih izazova angažmana Evropske unije na području Zapadnog Balkana. Lajčak smatra da se međunarodna zajednica na tom području bavi rešavanjem, uslovno rečeno, manjim – ali ne i, kako je rekao, značajnijim pitanjima.

“Kako bi ta država trebalo da bude uspostavljena? Da ima jedan glas ili nekoliko – koliko ih je sada po Dejtonskom sporazumu… Nećemo uspeti da dođemo do funkcionalnosti dok ne uspemo da dobijemo odgovor na to pitanje. Dejtonski sporazum stavio je tačku na najkrvaviji rat i stabilizovao je Bosnu i Hercegovinu. Ali, danas je porebno gledati dalje u budućnost i tu bih ukazao na značaj uloge međunarodne zajednice. Pozvao bih je iskreno da pomogne – jer nema koristi što se neke od država stavljaju na stranu pojedinih entiteta u BiH”, kaže Lajčak – koji je u periodu od 2007-2009. obavljao funkciju visokog predstavnika EU u toj zemlji.

Govoreći o perspektivama napretka zemalja Zapadnog Balkana – evropski diplomata je Crnu Goru označio najnaprednijom. Podsetio je da je ta zemlja otvorila sva pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu, ukupno 33, i privremeno zatvorila tri poglavlja.

Istovremeno, primetio je da je Srbija 2020. godinu završila bez napretka, ne otvorivši nijedno pregovaračko poglavlje i podsetivši na njen skor koji iznosi: 18 otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja – od ukupno 35.

Miroslav Lajčak ponovio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

“Ursula fon der Lajden (predsednica Evropske komisije, prim.nov) je to ponovila ove godine – nakon što je već bilo izrečeno tokom Samita Evropske unije u Solunu 2003. godine. Bolna prošlost Balkana određuje dobar deo današnje realnosti. Ne možemo je promeniti, ali možemo učiti iz nje. Potrebno je da gradimo bolje društvo i Evropska unija je ključna da za to da se prebrode tereti prošlosti na Balkanu”, zaključio je Lajčak.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, kao i pitanja Zapadnog Balkana, funkciju je preuzeo aprila 2020. Mandat mu ističe aprila 2021.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

Jednogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.13.000 7.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Srbija je odavno izgubila Kosovo !Nekima još nije jasnoo da je stvar gotova i nema povratka Kosova u zajednicu sa Srbijom !

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime