Lajčak i Eskobar: I Beograd i Priština znaju šta nisu ispunili

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar izjavili su danas u Beogradu da i Beograd i Priština moraju da sprovedu sve što je do sada dogovoreno u dijalogu i da obe strane znaju šta nisu ispunile.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju posete Beogradu, Lajčak je rekao da je “prilično optimističan” po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. 

“I (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i (premijer Kosova Aljbin) Kurti shvataju koliko je dijalog važan i rekli su da će doći u Brisel kada budu pozvani”, rekao je specijalni predstavnik EU. 

Na pitanje o organizovanju srpskih izbora na teritoriji Kosova, Lajčak je rekao da EU i SAD veruju da svi gradjani treba da imaju mogućnost da učestvuju u demokratskim procesima i da treba postići konsenzus o modalitetima.

Eskobar je rekao da je stav SAD da “svi gradjani u regionu treba da slobodno i lako glasaju bez obzira gde žive”.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Eskobar je rekao da o tome dve strane moraju da se dogovore.

“Mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština. Mi nemamo viziju kako da to bude realizovano, do toga moraju da dodju dve strane”, rekao je Eskobar.

Upitan da pojasni svoju jučerašnju izjavu da se “u okviru dijaloga ne vode pregovori o statusu Kosova, nego o odnosima Srbije i Kosova”, Lajčak je rekao da je on tu da posreduje u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma  Beograda i Prištine.