“Laban se nije rukovodio ličnim, već javnim interesom. Hteli smo da ispravimo nepravdu prema Kišu”: Reakcija subotičke vlasti na pismo Mirjane Miočinović

0
Foto: Printscreen

Donosioci odluke o dodeljivanju titule počasnog građanina Subotice Danilu Kišu smatrali su da se time ispravlja nepravda prema velikom piscu, i to na trideset godina od njegove smrti, naveo je predsednik Skupštine grada Subotica Tivadar Bunford u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

“Skupština je na poslednjoj sednici sa velikim zadovoljstvom i bez ijednog glasa protiv ili uzdržanog prihvatila predlog gradonačelnika i dodelila za istakntuo i trajno životno delo zvanje Počasni građanin posthumno Danilu Kišu”, naveo je on za RSE.

Lik i delo Danila Kiša predstvaljaju univerzalnu, kosmpolitsku vrednost koja kao takva ne zaslužuje da bude stavljena u drugačiji kontekst, ističe predsednik Skupštine Subotice.

“Ni predlagač niti donosioci odluke u svom činjenju nisu se rukovodili ličnim već javnim interesom, smatrajući da na taj način ispravljaju nepravdu i na neki način u godini kada se navršava trideset godina od njegove smrti vraćaju dug Danilu Kišu, rođenom Subotičaninu”, navodi Bunford u saopštenju koje je prosleđeno RSE.

To je, kako navodi RSE, i prva zvanična reakcija nakon što je više od 160 istaknutih javnih ličnosti, podržalo zahtev Mirjane Miočinović, teatrološkinje i Kišove prve supruge, nosioca autorskih prava na Kišova dela, da vlasti u Subotici povuku odluku o posthumnom dodeljivanju zvanja počasnog građanina.

Kako se navodi u peticiji, potpisnici smatraju da je “neprimereno i neprihvatljivo” donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, “koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela”.

Bogdan Laban je široj javnosti postao poznat posebno nakon incidenta iz 2017. godine, kada je šamarao i žestoko vređao jednog od svojih stranačkih kolega, o čemu postoji i audio zapis, podseća RSE.