“La familia grande”: Slučaj incesta u porodici Kušner

Pišu Ivica Mladenović i Zona Zarić

0

“Koga nazivaš zlim? Onog koji stalno želi da srami druge.

Šta je za tebe vrhunac ljudskosti? Poštedeti nekoga sramote.

Koji je vrhunac stečene slobode? Ne sramiti se više samoga sebe”

– Fridrih Niče

“Ćutanje je moja realnost toliko godina, realnost moje braće i mojih sestara, realnost mojih rođaka, realnost moje tetke… dok je on živeo izvan te realnosti, delovalo je čak i kao da mu ide jako dobro. (…) Nije stvar u kažnjavanju, proći će nekažnjen zbog zakona koji su takvi kakvi su, ali želim da čuje da je to što je uradio neoprostivo i da će ga proganjati čitav život. (…) Ja sam ćutala 30 godina, mislim da sada ćutanje treba da bude rezervisano za njega.” Sreda, 13. januar 2021, Francuska, rekordna gledanost emisije “Velika knjižara”: gotovo milion građana prati svaku reč advokatice Kamij Kušner, ćerke Bernara Kušnera i Evelin Pizije, kako ekskluzivno govori o porodičnoj drami, seksualnom nasilju koje je njen brat blizanac – u to vreme četrnaestogodišnjak – preživeo od očuha Olivijea Duamela.

Konkretan povod do sada jedinog gostovanja koje je Kamij Kušner prihvatila na televiziji jeste njen esej-knjiga „La familia grande“ (204 strane), čije je prvo izdanje od 250.000 primeraka uveliko rasprodato: od 7. januara, kada je izašla iz štampe, knjiga je apsolutni bestseler u francuskim knjižarama i na „Amazonu“. Nakon pomenute emisije, Twitter je registrovao oko 80.000 tvitova sa heštagom #MeTooInceste, čime je ova knjiga postala svojevrsni francuski simbol borbe protiv seksualnog nasilja, pedofilije, incesta, silovanja, nametnute krivice, stida i ćutanja, čije obrise sada uočavamo i u našem društvu, kroz slučaj Mike Aleksića, i mnogih drugih zlostavljača koje njihove žrtve razotkrivaju u medijima i na tzv. društvenim mrežama.

 U pitanju je problem šokantnih razmera o kome se neshvatljivo malo govori u prostoru javnosti.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 4. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS