Kvadrat stana u Atini dobacio do 25.000 evra

0
Beta/(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

(Beta) – Tržište luksuznih stanova, kuća i placeva u Atini pretvara se u “magnet” za superbogate, sa rastom interesovanja za ulaganja, piše danas grčki ekonomski list “Ikonomikos tahidromos”.

Po najnovijem izveštaju međunarodne konsultantske kompanije za nekretnine “Najt Frenk” (Knight Frank) “Velt riport” (Wealth Report), cene luksuznih stanova i kuća u glavnom gradu Grčke su 2021. godine porasle za 9,8 odsto, te se Atina popela na 27. mesto na svetskoj listi 100 gradova sa najvećim procentom rasta cena luksuznog stambenog prostora.

Izveštaj obuhvata kapitalne investicije u kategoriji kupaca s najvišim prihodima. To su takozvane “UHNVI osobe” (Ultra High-Net-Vorth Individuals) s neto vrednošću imovine od najmanje 30 miliona dolara.

Po godišnjem indeksu “Prajm internešnel residenšal” (Prime International Residential Index – PIRI 100) koji beleži promene cena luksuznih kuća, 2017. i 2018 godine Atina je bila na nuli – cena luksuznih kuća nije ni porasla niti se smanjila.

U 2019. godini povećanje cene je bilo sedam odsto, dok je 2020. godine, kada je izbila pandemija, povećanje dostiglo pet odsto. Stopa rasta se udvostručila 2021. godine i dostigla deset odsto. To povećanje se ogleda u broju prodatih luksuznih kuća tokom 2021. godine, a kupci su kako domaći, tako i strani.

Nagli skok potražnje za jedinstvenim, veoma skupim nekretninama, vidi se i po pretprodaji kuća i stanova u “mega projektu” u atinskoj priobalnoj oblasti Eliniko – na mestu nekadašnjeg aerodroma gde se gradi skupo, ekskluzivno stambeno-poslovno naselje za “visoku klijentelu”.

Indikativne su transakcije u prestižnoj centralnoj četvrti Atine, oko premijerske palate “Maksimu”. Za 12 miliona evra (17.140 evra za kvadratni metar), šefica Olimpijskih igara 2004. u Atini, Jana Angelopulu tu je na aukciji kupila stan od 700 kvadratnih metara, do tada u vlasništvu jedne od najbogatijih grčkih porodica u istoriji, brodovlasnika Gulandrisa.

Drugi stan na istom mestu, takođe od 700 kvadratnih metara, na drugom spratu, opet porodice Gulandris, kupila je jedna brodarska kompanija, za 25.000 evra po kvadratnom metru.

U atinskom naselju sa starim vilama Paleo Psihiko, na rubu centralnog područja grada, u jesen 2021. jedan Kipranin je kupio parcelu od 3,5 ara za 12,5 miliona evra (3,6 miliona evra za jedan ar).

Objavljeno je da je brodovlasnik Diamantis Diamantidis apsolutni lider po obimu kupovine u luksuznom stambenom prigradskom primorskom kompleksu “Asteras Vouljagmeni” kupovinom čak 11 od ukupno 13 parcela odobrenih za stambenu izgradnju. Cena nije objavljena.

Ukupna vrednost svetskog indeksa “PIRI 100” porasla je za 8,4 odsto 2021. godine, a 2020. za nešto manje od dva odsto. Prošlgodišnji raste je najveći od 2008. godine, kada je uspostavljen taj indeks.

Od 100 analiziranih tržišta luksuznih kuća u svetu, samo sedam je imalo pad cena 2021. godine, dok je čak 35 odsto tržišta imalo porast za 10 ili više procenata što se smatra posledicom uticaja pandemije.

Šampion povećanja bila je prošlogodišnja kupovina luksuznih stanova u Dubaiju. Osnovne cene su skočile za 44,4 odsto, čime su Emirati dospeli na vrh liste “PIRI 100”.

S rastom od 42,4 odsto, Moskva nije mnogo zaostajala 2021, a ruski program subvencionisanja hipotekarnih kredita i niska ponuda podstakli su rast cena bar privremeno. San Dijego (plus 28,3 odsto), Majami (plus 28,2 odsto) i Hemptons (plus 21,3 odsto) – sve u SAD, popunjavaju preostalih pet prvih mesta u svetu.

Potražnju za najskupljim luksuznim stanovima povećavaju, piše “Ikonomikos tahidromos”, niske kamate na kredite i dostupnost jeftinog finansiranja, relativno mala ponuda takvih stanova i kuća, rast prihoda, te i raaspoloživih sredstava bogatih, posebno tokom pandemije, rast cene deonica na berzama i rekordni iznosi bonusa direktora i drugog visokog osoblja firmi.

Rast potražnje, te i cena, izazvalo je i preispitivanje mesta stanovanja i načina života tokom pandemije, doprineli su i do sada najfleksibilniji obrasci rada – “daljinski”, s bilo kojeg mesta u svetu, porast broja milionera u svetu je 2021. bio za pet odsto veći nego 2020, a rastu je doprinelo i posedovanje nekretnina kao sredstva zaštite od inflacije.