Kuvajte kod kuće kao u luksuznom restoranu

1

Francuski šef i dobitnik Mišelin zvezdice, otkriva tajne svojih recepata koje možete da pripremite kod kuće.

Gijom Iskandar, francski šef koji već neko vreme radi u elitnom beogradskom restoranu Langouste, rešio je da pozove ljude na odgovorno ponašanje u vreme korona virusa, a i prvi put u svojoj karijeri osmislio recept inspirisan namirnicama koje svako od nas može da nađe u supermarketu i jednostavno pripremi kod kuće.

„Mislim da svako od nas može i treba da pomogne onako kako ume. Ja ljude usrećujem hranom. Kad to ne mogu da radim u restoranu, sa namirnicama koje sami gajimo ovde u Srbiji, onda ću se prilagoditi.“, objašnjava Gijom, koji je pre osmišljavanja menija za Langouste obišao Balkan kako bi istražio sve namirnice koje rastu na ovim prostorima, ali i tradicionalne načine pripreme jela. „Ostajem pri tome da treba da se hranimo u skladu sa podnebljem na kojem živimo Kuhinja Balkana je vatrena. Moja je preporuka da tako onda i treba da se hranimo kad god možemo. Hrskava ćuretina s ajvarom i sirom recept je koji je inspirisan Karađorđevom šniclom, koja je ovde dosta popularna“. 

-Gijomov recept za hrskavu rolovanu ćuretinu sa ajvarom i sirom-

Potrebne namirnice: 

  • 200gr kornefleksa
  • 2 jaja
  • 1 kafena kašika mlevene ljute paprike
  • 4 parčeta od po 200 gr ćuretine
  • 2 crna luka
  • 4 velika lista kiselog kupusa
  • 200 gr ajvara
  • 80 gr starog kravljeg sira
  • 160gr kajmak
  • 20 gr svežeg začinskog bilja
  • 80gr brašna

Priprema: 

Sitno iseckati luk i pržiti ga polako na maslinovom ulju. Kada se ispži dodati ajvar, pa nastaviti lagano kuvanje još 3 do 4 minuta. Potom skinuti s vatre i ohladiti. Kada se ohladi ajvaru dodati sitno seckan sir.

Istucati meso, začiniti solju i biberom, rolovati s masom od ajvara i zatvoriti krajeve sa čačkalicama.

Ulupati dva jaja žicom. Kornfleks izmešati sa crvenom slatkom paprikom

Nakon toga uvaljati pripremljeno mesom sledećim redosledom: brašno – jaja – kornfleks. 

Rolovanu ćuretinu držati u dubokom ulju na 160 stepeni oko 5 minuta. Servirati sa kajmakom i svežim začiniskim biljkama, na lisci kiselog kupusa. Preporuka za prilog je pire krompir. 

Tokom perioda korona virusa, kako bi što više olakšao ljudima boravak kod kuće Giom će na instagram kanalu restorana Langouste @langousterestoran objavljivati recepte jednostavne za pripremu koju je osmislio ovim povodom. Naravno, sve uz haštagove #stayhome i #staysafe.   

Prijatno!

1 KOMENTAR

  1. Ako je to slika originalnog recepta , to i nije za zvezdicu .Deluje razbacano , suvo.Nedostaje neki sos ili bar i taj ajvar u nekom listu salate , radica i… ima puno boljih ideja.

Comments are closed.