Kurtijeva Vlada bi mogla da padne sutra u 11 časova: Zakazana sednica Parlamenta za izglasavanje nepoverenja

0
Foto: Profimedia

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je većinom glasova danas odlučeno da se sutra u 11 časova održi sednica Parlamenta na kojoj će na dnevnom redu biti zahtev 46 poslanika za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Ona je konferenciji za medije, posle sastanka, rekla da su za održavanje sednice glasala četiri potpredsednika, dok su dvojica bila protiv.

Pojasnila je da su od Nacionalnog instituta javnog zdravstva zatražili mišljenje o merama koje treba preduzeti u cilju omogućavanja da tako veliki skup bude prilika za dalje širenje pandemije korona virusa, a da nisu od njih tražili mišljenje da li sednicu treba uopšte održati.

Institut je predložio preduzimanje istih mera koje se zahtevaju i od strane građana, dezinfekcija prostora, obezbeđivanje zaštitnih mera i udaljenost od dva mesta od učesnika sednice kao i pregled poslanika pre ulaska u sali, kazala je Osmani.

Navela je da uslov od dva metra udaljenosti nije ispunjen čak ni u prilici da se koriste i prostori u kojima su gosti i novinari koji prave sednicu, ali je odluka većine da se sednica održi u plenarnoj Sali Skupštine Kosova.

Pozdravila je pismo ambasadora zemalja velike petorke i izjavu Evropske unije koje su danas kosovske institucije i lidere pozvale da prioritet daju borbi protiv korona virusa uz poštovanje ustavnih i zakonskih ovlašćenja i poručili su da nije vreme za političke antagonizme već da rade zajedno.

Osmani je kao skandalozan ocenila poziv predsednika Kosova Hašima Tačija sa sinoćne konferencije za medije kada je pozvao građane, ali i institucije zemlje da ne poštuju odluku Vlade Kosova o privremenoj zabrani kretanja ljudi i vozila u određenim vremenskim periodima.

Objavila je da sutrašnja sednica održati bez prisustva medija, ali uz direktan prenos na svim televizijama koje to bude tražile.

(Beta)