Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel u pravu i da je najava iz Prištine o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH „pokušaj prevare“. 

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da niko iz državnog vrha nije reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uslovnom ukidanju dela taksi jer su želeli da pravilno procene šta je tu sve rečeno.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da će prvo ukinuti takse na sirovine, ali pod uslovom da se Srbija obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosovo – Srbija Ričard Grenel je ranije izjavio da SAD ne podržavaju polovične mere o ukidanju takse.

„Mi ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse treba ukinuti u celosti. Kurti čini ozbiljnu grešku – to je jasno danas stavljeno do znanja predsedniku (Hašimu) Tačiju u Beloj kući“, napisao je Grenel na Tviteru.

„Američki izaslanik Grenel je u pravu, radi se o pokušaju prevare. To što je za EU to u redu, ja sam tim nemam problem. Mogu oni da im čine šta žele ali ja sam tu školu odavno prošao“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Kurti namerno to izjavio dan pre Vučićevog puta u Vašington, kako ne bi imao mogućnost da priča o toj temi, a da je planirano da početak primene tog plana koincidira sa njegovim (Vučićevim) putem u Berlin.

„Smislio je da će da ukine takse na sirovine, jel’? Da skinete takse na pšenicu iz Srbije jer je 20 evra po toni jeftinija od one iz Severne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. A srpski finalni proizvodi, gde bi mi mogli da napravimo profit, ne zanimaju ga. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse, pa ćemo onda da razgovaramo. Do tada strpljenje“, rekao je Vučić.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Bobby
    28. februara 2020. 17:46

    Ако је ниси научио на сопственој глупости, када би ? Потписао си Бриселски споразум, укинуо институције Републике Србије на Косову, а ниси добио ни ту заједницу српских општина, односно ништа.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.