Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, stranke koja je na nedeljnim parlamentarnim izborima na Kosovu dobila najviše glasova, rekao je za N1 da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji, ako u nju sedne, započeti razgovore sa Srbima sa Kosova.

Na pitanje da li će vladu formirati sa Srpskom listom, on je rekao da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista. Tu stranku označio je kao sinonim za državu.

„Inače naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjini kao zajednici, a ne kao stranci“, kaže Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom rekao je da odmah nakon formiranja Vlade treba započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost.

„Potreban nam je dijalog o dijalogu. Novi neuspeh bi bio koban. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da bude izgrađen na dobrim principima.“, kaže Kurti.

Kurti je izjavio da taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima i da je reciprocitet pravedan princip dobrih susedskih odnosa.

On će konsultacije o formiranju nove vlade otpočeti već danas, međutim, srpski mediji pišu o tome da američka strana na čelu vlade Kosova želi Hašima Tačija, kako bi proces razgraničenja bio priveden kraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.