Kurti: “U principu, mi smo za dobrosusedske odnose. Ali nećemo žuriti u dijalogu sa Srbijom…”

0
Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Peći da neće zapostaviti dijalog sa Srbijom, ali da neće ni žuriti s tim procesom.

Kurti je tokom obilaska Peći i drugih opština koje su pretrpele štete od nevremena, rekao da je trenutni prioritet Vlade Kosova sprovođenje programa iz koalicionog sporazuma i rad na pripremi i usvajanju budžeta za 2020. godinu.

“Mi smo u principu za dobrosusedske odnose, za dobre bilateralne odnose u evropskom, duhu kao i za principijelan i dobro pripremljen dijalog. Razgovarali smo o tome i sa političkim i diplomatskim predstavnicima sa Zapada, iz Brisela i Vašingtona”, rekao je Kurti a prenela agencija Kosovapress.

Komentarišući mogućnost izbora slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka za posrednika Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, Kurti je kazao da će se predstavnici Kosova sastati sa novim posrednikom i da će mu predstaviti stavove “države Kosovo”.

“Ne možemo uticati na to ko je izabran u Briselu i koje izaslanike postavljaju za posredovanje, ali naravno da se svi radujemo sastancima na kojima ćemo izneti svoje stavove i braniti nacionalni interes naše zemlje. Takođe ćemo koordinisati te aktivnosti sa opozicijom tako da naše predstavljanje bude dostojanstveno, moćno i uspešno. Kao što smo se sreli sa gospodinom Borelom (evropskim komesarom za spoljne poslove EU Žozepom) kada je došao u Prištinu, takođe ćemo se sresti sa njegovim izaslanikom, bilo u Prištini ili u Briselu”, naveo je kosovski premijer. 

(Beta)