Kurti u Briselu zatražio priznanje nezavisnosti od pet zemalja članica EU: “Kosovu je potrebna liberalizacija viza…”

0
Armend NIMANI / AFP / Profimedia

(Beta) – Aljbin Kurti zatražio je juče u Briselu priznanje nezavisnosti za takozvano Kosovo od pet zemalja Evropske unije, prenosi portal koha.net.

Posle zajedničke večere koju je u Briselu za lidere Zapadnog Balkana priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Kurti je rekao da će “priznavanje Kosova od zemalja koje ga nisu priznale dovesti zemlju ka evropskim integracijama”.

“Potvrdili smo interes i spremnost da napredujemo ka EU i istovremeno razgovarali sa prijateljima i kolegama ovde u Briselu kako da nam pomognu u sprovođenju reformi u našim zemljama, a sa druge strane ubediti pet država članica da priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je on.

Kurti je ponovio potrebu za liberalizacijom viza za građane sa Kosova i Metohije i naglasio da je to jedina zemlja u Evropi čija je mladost izolovana.

On je rekao da je “Kosovo zemlja sa veoma talentovanim mladim ljudima koji vide EU kao priliku i da tamo studiraju i rade, a zatim se vrate i daju doprinos svojoj zemlji”.

“Potrebna nam je liberalizacija viza. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema liberalizaciju viznog režima, što je najveća prepreka talentovanim mladim ljudima na Kosovu da studiraju i posluju. Prosečna starost na Kosovu je 30 godina i sa tako talentovanom omladinom toliko je štetno imati ovaj zid izolacije”, rekao je Kurti.

Dodao je da je zainteresovan za više ulaganja kako bi se zaposlilo više mladih ljudi koji su, kako je rekao, sve više “primorani da migriraju”.