Kurti tvrdi da ga je Makron pitao: “Šta može Kosovo da pruži Srbiji u zamenu za priznanje?”

1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da ga je francuski predsednik Emanuel Makron pitao “šta Kosovo može da da u zamenu za priznanje Srbije”, te da je od Makrona zatražio “da poveže priznanje sa članstvom u UN”.

U intervjuu „Mondu“, čije delove prenosi štampa u Prištini, Kurti je rekao da je sa Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima iz oblasti bezbednosti, kulture i frankofonije, prenosi RTS.

Naveo je da je francuska vlast skeptična prema viznoj liberalizaciji za žitelje Kosova.

„Pariz ostaje skeptičan. Nadam se da će ova poseta pomoći da se prevaziđe skepticizam francuske države“, rekao je Kurti i dodao da je na diplomatskom nivou, „zamolio predsednika Makrona da poveže buduće priznanje Srbije sa mestom za Kosovo u Ujedinjenim nacijama“.

„Jer ova dva pitanja, po mom mišljenju, ne bi trebalo razdvajati. Gospodin Makron me pitao šta je Kosovo spremno da pruži Srbiji u zamenu za priznanje, ali pravo pitanje je: Kada bi Srbija bila spremna da prizna Kosovo? Verujem da bi trebalo da prestanemo sa taktikom da Srbiji uvek pružimo više, a da nikada ne budemo zadovoljni razmenom“, rekao je Kurti.

1 KOMENTAR

  1. Sjajna vest, Vucic pregovara o priznanju iza ledja gradjana Srbije. To mogu da razumem, ali da dozvoljavamo da nas unistavaju ketamicari, konobari, kondukteri i grobari, nikada mi nece biti jasno?

Comments are closed.