Kurti tražio podršku za integraciju Kosova u EU; Šolc poručio da je za taj put neophodno rešavanje dijaloga sa Srbijom

1
(Beta/AP Photo/Visar Kryeziu)

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Prištini da “Kosovo može napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji rešavanjem dijaloga sa Srbijom”.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aljbinom Kurtijem rekao da dve zemlje koje se ne poznaju ne mogu da budu deo EU, prenosi RTK.

“Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum treba da dođu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovo za evropsku perspektivu”, ponovio je Šolc, prenosi Danas.

“Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj”, predočio je on.

Nemački kancelar je naveo da “treba odobriti liberalizaciju viznog režima za građane Kosova”, dodajući da je posvećen tome.

Šolc je naveo da je “Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini, a poseta Kosovu, kojom je počela turneja na Zapadnom Balkanu, pokazuje bliske bilateralne odnose”.

On je dodao da želi da oživi Berlinski proces i da je na jesen pozvao premijera Aljbina Kurtija na konferenciju u Berlin.

Kurti je juče rekao kako očekuje da će poseta nemačkog kancelara biti novi i energičan nastavak Berlinskog procesa.

On je izjavio da je tražio podršku nemačkog kancelara Olafa Šolca za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će krajem ove godine biti podneta aplikacija za status kandidata za članstvo u EU.

„U skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom, radimo na ispunjavanju reformi za članstvo u EU. Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, kako bismo podneli zahtev za status kandidata do kraja ove godine”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcem u Prištini, prenosi.

Kurti je zahvalio kancelaru Šolcu na kontinuiranoj podršci Nemačke, dodajući da će “Kosovo i dalje biti lojalan saveznik te zemlje”.

“Nemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uverio sam Šolca da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Nemačke”, dodao je Kurti.

1 KOMENTAR

  1. “Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU.” И ништа се ту у ставовима ни код Шолца није променило. И даље остаје питање, каква је то “еуропска” перспектива Србије која води преко признавања дела територије за независну државу ? Једино може бити, немогућа. То су ваљда неки од “компромиса” на које би Србија требало да пристане ? А како се по Куртју да видети, на њега нико није деловао “тешким порукама”, које се многима не би свиделе. Све у свему, прежвакавање” већ изреченог. Можда су највећи домети ове посете у покушају да се Србија сврста међу своје крволоке и некаквим санкцијама то искрено и доследно докаже, али чак и тај пуцањ себи у ногу би био бесмислен у настакву на претходни захтев о признавању Косова. И зашто би уопште нешто такво требало ризиковати, када никакве перспективе чланства нема ? Према томе, Олафе следећи си на реду, све је спремно, па да нучиш како се спремају пљескавице. То ти је најпаметније што би из ове посете могао да понесеш кући.

Comments are closed.