Kurti traži Tačijevo razrešenje zbog “tajnog sporazuma” sa NATO

0
Profimedia

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija zaključio je da je aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke funkcije.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavestio predsednicu skupštine Vjosu Osmani o navodnim kršenjima Ustava u “tajnom sporazumu” u 2013. godine izmedju Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena.

Vlada Kosova saopštila je da je Tači putem sporazuma u ime Kosova prebacio Kforu apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) na severu za izvestan period.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se razmena pisama sa NATO desila istog dana kada je postignut prvi Briselski sporazum, između Tačija i bivšeg premijera Srbije Ivice Dačića, 19. aprila 2013. godine, s tim da je on bio sakriven.

“Za nas je važno da saznamo ko je tako nešto zatražio? Ne verujemo da je tako nešto tražio Brisel od bivšeg premijera. Možda je to zatražila Srbija, ali to je pitanje koje treba da se razmotri”, kazao je Kurti.

On je dodao da je u sporazumu izmišljen naziv “severno Kosovo” i da se u njemu navodi da BSK neće ići tamo bez prethodne saglasnosti Kfora.

Prema njegovim rečima, sporazum nije dobio odobrenje kosovskih institucija i o njemu skupština nije informisana, što ukazuje da Zajednica opština sa srpskom većinom i razmena teritorija “nisu dve različite stvari”.

Predsednik Vlade Kosova je istakao i da “pokušaj ‘bosnizacije’ s jedne, i razmena teritorije, s druge strane, nisu dve različite stvari”.

Na pitanje da li razmena pisama predstavlja međunarodni sporazum, on je to potvrdio, pozivajući se na Bečku konvenciju o pravima sporazuma.

Kazao je da skrivanje jednog takvog sporazuma predstavlja flagrantno kršenje kojim treba da se bave pravosudne institucije.

“Sada je u rukama poslanika Skupštine Kosova, koji mogu da poduzmu dalje korake. Ja ne želim da vršim pritisak u vezi sa tim, ali moja je obaveza da o tome obavestim predsednika Skupštine, predsednika države i državnog tužioca”, dodao je Kurti.

Kako je kazao, tu razmenu pisama nije našao u kabinetu, već je dobio od jednog zvaničnika NATO.

(Beta)