Kurti proglasio pobedu: “Dijalog sa Srbijom tek peti, šesti prioritet…”

0
Profimedia

(Beta) – Kandidat za kosovskog premijera iz Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su rezultati nedeljnih izbora na Kosovu bili “referendum o pravdi” a da će dijalog sa Srbijom “biti peti ili šesti prioritet” nove Vlade.

“Pobedili smo na ovim izborima. Ovo je bio referendum za pravdu i za rad a protiv zauzimanja države i korupcije. To je nešto bez presedana na posleratnom Kosovu”, rekao je Kurti u obraćanju simpatizerima.

Lider Samoopredeljenja zahvalio je aktivistima i simpatizerima na dobrom upravljanju izbornim procesom a posebno je zahvalio dijaspori koja je u velikom broju došla da glasa na izborima.

Kurti je takođe se zahvalio političkim protivnicima na fer trci.

“Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost”, rekao je Kurti i objavio da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom biti “peti ili šesti prioritet njegove vlade”.

Prema rezultatima koji su objavljeni na web stranci CIK-a na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova pobednik izbora je pokret Samoopredeljenje koji je osvojio 47,92 odsto glasova.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 17,52 odsto, dok je na trećem mestu Demokratski savez Kosova sa 13,36 odsto.

Alijansa za budućnost je obezbedila 7,46 odsto glasova, dok Socijaldemokratska inicijativa prema ovim rezultatima ostaje van parlamenta, jer do sada ima 2,8 odsto glasova.