Kurti pozvao Micotakisa da prizna Kosovo: “Zbog duge zajedničke istorije…”

3

(Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas, tokom susreta sa premijerom Grčke, Kirijakos Micotakisom u Atini zatražio da Grčka prizna Kosovo i istakao da Kosovo želi uspostavi odnose sa Grčkom, kao važnim elementom za dugoročnu regionalnu stabilnost, saopšteno je iz Vlade Kosova.

“Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja mira i bezbednosti na Balkanu i duge zajedničke budućnosti”, rekao je premijer Kurti.

Kosovski premijer se zahvalio na podršci i konstruktivnom odnosu prema Kosovu, što je Grčka posebno pokazala poslednjih meseci, pružanjem podrške u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

U saopštenju se kaže da je premijer Micotakis ponovio posvećenost Grčke promociji i daljem jačanju saradnje dve zemlje u okviru promocije evropske perspektive zapadnog Balkana.

Tokom ovog sastanka razgovarano je i o jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa Kosova i Grčke.

Kurti boravi u Atini na poziv grčkog premijera i učestvovaće na Okruglom stolu koji organizuju vlada Grčke i prestižni britanski “The Economist”, na temu “Od socijalnog distanciranja do socijalne solidarnosti”.

Ovaj okrugli sto je prostor za dijalog o pitanjima koja definišu svet, zasnovan na iskustvima zemalja suočenih sa pandemijom COVID-19 i zajedničkim naporima za stabilnije i ravnopravnije društvo.

Okruglom stolu prisustvuju premijeri i ministri više zemalja, vladini zvaničnici, donosioci odluka, rukovodioci korporacija i akademici.

3 KOMENTARA

 1. Међу државама нема ни велике, ни мале, нити љубави уопште. Свако гледа свој интерес. Тако и Грчка жели да среди односе са Албанијом, преко “косове”. А наши “преговори” са Приштином иду томе наруку. Сами смо изабрали да преговарамо са окупираним делом своје земље. А нисмо умели да испослујемо да се о интересима Србије и српског народа решава “у комплету”.

 2. Pa sto nasa Vlada sad malo ne procacka neko novo povlacenje priznanja?
  Siguran sam da ima onih koji i “ne znaju” da su priznali drzavu koja ne postoji!

 3. Kakve istorije?

  Albaniju su napravile Austro-Ugarska i Nemačka 1912.
  Kosovo su napravile SAD 1999.

  Koji je naziv za države koje napravi ne narod, nego neka strana sila?

Comments are closed.