Kurti potpisao dokument za delimično ukidanje taksi, odluka na Vladi Kosova

0
Foto: Profimedia

Šef kosovske vlade Aljbin Kurti potpisao je dokument na osnovu kog će se razmatrati ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BIH, prenosi KoSSev.

Odlukom se nalaže i da do 1. aprila stupi na snagu mera punog reciprociteta, navodi KoSSev.

Prema izvorima prištinske Kohe iz kosovske vlade, odluka za ukidanje taksi na uvoz sirovina razmatraće se na sednici vlade koja bi trebalo da bude održana danas.

Ukoliko se odluka usvoji, Ministarstvo finansija Kosova, Carina i druge institucije u obavezi su da sprovode ovakvu odluku u skladu sa važećim zakonodavstvom, navodi se u potpisanom dokumentu.

Do 1. aprila, dodaje se, kosovska vlada će doneti odluku da stavi van snage odluke o uvođenju taksi koje će biti zamenjene merom punog reciprociteta ka Srbiji i BiH po svim pitanjima.

Nova odluka kosovskog premijera dolazi dva dana nakon što je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK.

Lider LDK Isa Mustafa ipak je dao još jednu šansu Kurtiji i ovog jutra je od njega zahtevao da ispoštuje zahtev ove stranke, ali i SAD, i danas ukine takse.