Kurti: “Odluka o reciprocitetu je prava. Nudimo da obe strane uklone privremene tablice”

1

(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponovio je i danas svoj stav da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom “prava odluka”.

Na sastanku Vlade koja je u toku u Prištini, Kurti je ponovo rekao da je “ponuda Kosova da obe strane uklone privremene registarske tablice”, preneli su kosovski mediji. 

Priština je u ponedeljak uvela meru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srpskim tablicama.

Vozila ovih registarskih oznaka na ulazu na teritoriju Kosova i Metohije moraju dobiti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promene pri ulasku u Srbiju.

Ta mera izazvala je reakciju Srba koji već tri dana automobilima i kamionima blokiraju puteve prema graničnim prelazima na Jarinju i Brnjaku na severu. Kosovska policija sa dodatnim jedinicama ostaje na ovom području. 

“Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima opštinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organizovanu grupu srpskih građana jer su blokirali i sebe i kretanje. Ni građane ni našu državu ne zanimaju ni incidenti ni eskalacije, ne zanimaju ni kosovski Srbe, ni Srbiju. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsednik Srbije, zainteresovan za to. Mi smo za dijalog”, rekao je Kurti. 

On je rekao da je kosovska ponuda “vrlo praktična”, da se uklone privremene oznake i za Srbiju i za Kosovo.

“Verujem da nije u interesu Srbije da odbaci dijalog i razgovore kao što trenutno rade. Brisel je mesto gde bi trebalo da se održe razgovori i mi smo spremni i otvoreni za razgovor”, rekao je Kurti.

1 KOMENTAR

  1. Pametan predlog Kurtija znači ukinuti te privremene tablice obojestransko tako da nikog ne maltretiraju. Vučiću to nije palo na pamet da to predloži, nego priprema “snažne i vrlo oštre mere na takse Prištine” tako da bi na taj način neutralizirao trgovinu sa Kosovom i naneo veliku štetu srbskom izvozu. Dosta nam je tih svađa sa svima iz komšiluka.

Comments are closed.