Kurti: Očekujem dogovor sa Srbijom u vreme mog mandata

0
BETAPHOTO/European Council/Zucchi Enzo/DS

(Beta) – Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će Priština zaključiti sveobuhvatni sporazum sa Srbijom u vreme njegovog mandata.

Kurti je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da ne moće da predvidi kada će se to desiti, ali da očekuje da bude pre gotovo istovremenog isteka njegovog, mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Dodao je da normalizacija odnosa Kosova i Srbije mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

“Nedostaje napredak (u dijalogu) i to nije počelo sa nama, mnogo ranije je nedostajalo napretka, ali smo ukazali da veliki deo njegovog izostanka dolazi zbog pogrešnih pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao da proguta. Potreban nam je novi pristup, u kojem su gradjani dobitnici, sa recipročnim priznanjem u centru”, kazao je Kurti.

Naveo je da je pitanje nestalih tema oko koje je Kosovo spremno odmah da se angažuje.

Povodom jučerašnje izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da očekuje sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu pre kraja godine, kosovski premijer kaže da prvo treba videti kako će proći razgovori glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koji su danas u Briselu.

“Tek nakon toga možemo reći koja je perspektiva jednog budućeg susreta (na nivou lidera), u tom slučaju naravno treba znati i šta je svrha takvog sastanka. U principu ne kažem ‘NE’ sastanku, ali naravno da se moraju znati i elementi tog sledećeg sastanka”, rekao je Kurti.

Upitan kako planira da reši situaciju sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, koji Priština odbija da realizuje, a na čemu insistiraju i Srbija i EU, Kurti je rekao da se dijalog ne vodi da bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već radi normalizacije odnosa sa Srbijom.

“A za normalizaciju odnosa, smatram da Srbija treba mnogo više da se promeni. Mora da se demokratizuje, mora da uspostavi vladavinu prava, mora da se suoči sa prošlošću i mora da ima neku vrstu simetrije reciprociteta manjinskih prava”, kazao je.

Naveo je da dijalog u Briselu “nije dijalog o statusu Kosova, niti o unutrašnjim pitanjima Kosova, već o statusu odnosa dve zemlje”.

“Kosovo je nezavisna i suverena država, sa teritorijalnim integritetom, sa mnogo problema. Mi sami po sebi nismo problem, imamo mnogo problema, a jedan od njih, možda i glavni, je Srbija”, dodao je.

Kurti je ponovio da Srbija trenutno troši na vojsku više nego ostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana zajedno i da ona to ne radi zbog Madjarske i Rumunije.

“Ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća”, kazao je kosovski premijer za RSE.