Kurti: “Očekujem da se Brnabić ne ponaša kao Petković”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da očekuje da se premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Kosovu ne ponaša kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković, “koji kada posećuje Kosovo daje izjave koje izazivaju tenzije i podele”.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je zahtev za posetu Brnabić usledio nakon što je Vlada takozvanog Kosova zatražila da se dozvoli poseta zamenika premijera Besnika Bisljimija i ministra prosvete Arberie Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

“Nadam se da će posete zvaničnika doprineti slobodi kretanja uopšte. Ali očekujem da gospođa Brnabić ne nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača Beograda koji je davao izjave koje vode podelama i koje su imale za cilj stvaranje tenzija”, rekao je Kurti.

On je dodao da treba da se vlasti na Kosovu i Metohiji fokusiraju na bolji život svih građana i izrazio uverenje da je Vlada samoproglašenog Kosova s njim kao premijerom za nepunih godinu i po dana uradila više od bilo koje prethodne vlade.

“Takođe u vezi sa zapošljavanjem lica iz nevećinskih zajednica. Ali i ovde imamo poteškoća. Zato što je zapošljavanje često išlo po predlozima političkih partija. Čak i u nevećinskim zajednicama spiskove zaposlenih u javnim ustanovama sastavljaju političke stranke. Nije lako da se praksa koja traje preko 20 godina promeni za manje od godinu i po dana”, rekao je Kurti.