Kurti: “Nema vraćanja registarskih tablica sa oznakom KS”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da registarske tablice sa oznakom KS neće biti vraćene u promet jer su kako je naveo, nelegalne.

Kurti je na početku sednice Vlade takozvanog Kosova u Prištini rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “priznao” da su te tablice nelegalne od potpisivanja sporazuma 2016. godine.

“U tom sporazumu i sam predsednik Srbije je prihvatio da je mogućnost registracije na KS tablice privremena do septembra 2021. godine. Nema potrebe za tablicama sa oznakom KS i one se više ne mogu puštati u promet”, rekao je Kurti.
Optužio je “srpsku stranu” da eskalira retoriku i da “podriva nacionalnu i regionalnu bezbednost”.

“Mislim da imaju za cilj da nepravedno stvore prednost u pregovorima kroz pretnje EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama u budućnosti”, rekao je Kurti.

Dodao je da pretnje predstavnika Srba sa severa Kosova i Metohije o napuštanju kosovskih institucija predstavljaju “dominaciju narativa kriminalaca poput Milana Radoičića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju”.

“Nisam se oglasio posle sastanka u Briselu 18. avgusta, pošto je postojao interni dogovor da se ne izjašnjavamo iz zabrinutosti da će to negativno uticati na napredak dijaloga, ali nisu se svi pridržavali ovog dogovora”, naveo je Kurti.