Kurti: “Neće uspeti oni koji pokušaju da izazovu tenzije na Kosovu 3. aprila”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas “da neće uspeti oni koji možda pokušaju da izazovu tenzije 3. aprila, kada su zakazani izbori u Srbiji”.

On je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da je u stalnom kontaktu sa ambasadama zemalja kvinte, posebno sa SAD, i dodao da veruje da u nedelju, 3. aprila, neće biti problema.

“Nismo posebno razgovarali o izborima 3. aprila koje organizuje Srbija, želimo da se na Kosovu poštuju Ustav, zakon i rezolucija od 15. januara (kojom je zabranjeno održavanje referenduma Srbije na Kosovu), i ne želimo da uskratimo građanima Kosova koji mogu da imaju srpski pasoš pravo da glasaju”, rekao je šef kosovske Vlade.

Rekao je da možda neko želi destabilizaciju, ekscese i incidente, ali da se to “neće naći ni u redovima naroda niti u institucijama Kosova”.

“Mi smo u kontaktu sa Briselom, ambasadama kvinte. Naravno Sjedinjenih Američkih Država, verujemo da neće biti problema i da oni koji mogu da zamisle, ili daleko od toga da to pokušaju, neće uspeti”, dodao je Kurti.

Izrazio je uverenje da je Zapadnom Balkanu potreban mir i da veruje da će tako biti i 3. aprila kada će u Srbiji biti održani izbori.