(Beta) – Premijer samoproglašene države Kosovo, Aljbin Kurti izjavio je danas da sa izaslanicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom nije razgovarao o modelima za formiranje Zajednice srpskih opština. 

Kurti je medijima u Prištini kazao da se „Kosovo ne plaši sprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština“. 

„Kosovo se ne plaši, ali Kosovo sa odgovornom vladom je oprezno. Služimo građanima i štitimo interese naše zemlje. Interes naše demokratske i suverene Republike je teritorijalni integritet, to je državna funkcionalnost, ustavnost i zakonitost“, rekao je on. 

Naglasio je da se „prava manjina na Kosovu poštuju na najvišem nivou evropskih standarda“. 

Kurti je ponovio da bi dijalog koji se vodi u Briselu trebalo da rezultira dogovorom. 

„Mi smo dali svoje predloge na sastancima koje smo imali u Briselu i konstruktivni smo za buduće razgovore u sklopu dijaloga koji vodi EU, u kom slučaju je princip reciprociteta zdrav princip dobrosusedskih odnosa. Mora se postići dogovor, mi smo konstruktivni, ozbiljni smo“, poručio je Kurti. 

On je rekao da se sve više međunarodnih faktora slaže sa stavom SAD, da bi „sporazum o punoj normalizaciji trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje“. 

Lajčak je pred odlazak iz Prištine rekao da je „Kosovo ravnopravna strana u dijalogu i da ne bi trebalo da se plaši ZSO, već da predloži modele koji bi mogli da funkcionišu“. 

S druge strane, Eskobar je kazao da postoje modeli za formiranje ZSO, koji ne uključuju izvršna ovlašćenja, ali i da ih treba pronaći i primeniti.

https://www.nstore.rs/product/digitalno-januar-akcija-50/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.