Kurti: “Nadam se dogovoru sa Srbijom u mandatu aktuelne vlade…”

0
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Aljbin Kurti izjavio je da se nada “dogovoru sa Srbijom” u okviru mandata aktuelne vlade, koji se poklapa sa mandatom predsednika SAD Džozefa Bajdena i sadašnje Evropske komisije.

Komentarišući odbacivanje poziva Beograda, Tirane i Skoplja da i Priština pristupi inicijativi Otvoreni Balkan, Kurti je u intervjuu za albanski program Glasa Amerike rekao da ne veruje u „samodovoljnost Balkana“, kao i da ne zna kako je moguće imati otvoreni Balkan sa „Srbijom koja je zatvorena za Kosovo“.

„Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome. Na još individualnijem planu, verujem da se tako oseća velika većina građana naše Republike. Uveren sam da Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mesto u NATO i EU“, naveo je Kurti.

Govoreći o energetskoj situaciji, Kurti je ocenio da je “Kosovo u teškoj energetskoj krizi“ zbog kako je rekao, zastarele opreme i tehnologije, ali i zbog „sporadičnih i propalih projekata“ pokrenutih u prethodne dve decenije na modernizaciji elektroeneregtskog sistema.

“Teško smo pogođeni jer smo siromašnija zemlja od drugih, ali i zbog toga što domaćinstva troše otprilike sedam puta više na struju nego industrija”, rekao je Kurti.