Kurti: Mislim da bih glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije…

0
Profimedia

(Beta) – Lider kosovske stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti, pobednik prošlonedeljnih parlamentarnih izbora, izjavio je da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije na eventualnom referendumu ako bi ono moglo da bude izvedeno na miran i demokratski način.

Nekoliko dana nakon što je njegova koalicija osvojila do sada najveći broj glasova na kosovskim izborima, Kurti je za Juronjuz (Euronews) rekao da je pre takvog referenduma potrebno promeniti Ustav Kosova.

“Član 1.1 našeg ustava u suprotnosti je sa članom 1.3. Član 1.1 navodi da je Kosovo suverena nezavisna zemlja, a član 1.3 ističe da Kosovo ne može da se pripoji drugoj zemlji. Verujem da puna nezavisnost podrazumeva i nezavisnost od nezavisnosti kako bismo mogli da uđemo u federaciju sa Albanijom ili da se pridružimo EU”, rekao je bivši kosovski premijer.

Naveo je da Kosovo još nema zakon o referendumima, a da bi pitanje odnosa sa Albanijom mogla da reše dva referenduma, u Albaniji i na Kosovu, prenosi KoSSev.

“Kada budemo ojačali državu na Kosovu i kada to budemo mogli da izvedemo na miran i demokratski način, mislim da bih glasao “za” (ujedinjenje sa Albanijom)”, rekao je Kurti.

Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je “potrebno da se Srbija suoči sa svojom prošlošću”.

“Izazvala je četiri rata u bivšoj Jugoslaviji i izgleda kao da oko toga ne postoji žaljenje ili kajanje u državi. Važno je da u Srbiji dođe do promena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo. Potrebno je da se Srbija pogleda u ogledalo, a ne da Kosovo gleda vojnim dvogledom. I da prizna našu nezavisnost. Mislim da je Srbiji potreban srpski Šarl de Gol koji će reći da je Srbija sjajna bez Kosova, baš kao što je Šarl de Gol rekao da je Francuska sjajna bez Alžira”, rekao je Kurti.

Naveo je da je spreman da se uključi u dijalog od kojeg će ljudi imati koristi, ali je dodao da “misli da nije prihvatljivo da se bilo ko na Kosovu umeša u dijalog” u kojem bi Priština “trebalo da nadoknadi državi Srbiji gubitak Kosova” za vreme vlasti Slobodana Miloševića.

“Srbija je počinila genocid na Kosovu. Ne moramo da čitamo istorijske knjige niti da slušamo naše dedove. To smo iskusili. Mislim da je veoma važno da se pozabavimo pravdom koja se odgađa i uskraćuje i zasniva na prošlosti kako bi se postigao dugoročniji mir, sigurnost, stabilnost i pomirenje”, dodao je Kurti.

On je rekao da i dalje “misli da su izvinjenje, priznanje i odšteta od Srbije neophodni”.

“Šta će drugo Srbija da uradi, pokušaće da nas ponovo napadne? Mislim da bi trebalo da se odmaknu od Rusije i Kine i da pokušaju da to urade što brže. Moraju se osloboditi Kosova. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. Mislim da bi Srbija trebalo da se oslobodi Kosova”, rekao je lider Samoopredeljenja.

Kurti je rekao da će nova vlada o nabavci vakcina razgovarati sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i naročito sa EU.

Na pitanje da li odbija vakcine iz Beograda, naveo je da Kosovo “neće dobijati vakcine od Srbije koja ih dobija od Rusije i Kine”.

“I u pogledu vrednosti i interesa, naša orijentacija je oduvek bila ka Zapadu”, dodao je Kurti.

On je rekao i da njegova koalicija, iako je možda dobila više od polovine glasova, možda neće imati 61 od 120 poslanika i da će joj za formiranje vlade biti potrebno “nekoliko poslanika iz nesrpske manjinske zajednice”.

Kurti je rekao da je socijaldemokrata, a da neke njegove nacionalističke crte imaju “antikolonijalni, oslobodilački karakter”.

“Ako vidite neke nacionalističke crte u meni, to potiče iz istorije Kosova i ima antikolonijalni, oslobodilački karakter, kako bi se postigla ravnopravnost među ljudima i narodima i kako niko ne bi dominirao nad nekim drugim. Mogli bismo reći da su Šarl de Gol, Marin Le Pen i Franc Fanon bili nacionalisti, ali ako biste ih sve stavili u isti koš, mogli biste da napravite veliku grešku”, naveo je Kurti.