“Kurti je ipak postupio po Ustavu, Srpska lista ne može da očekuje još jedno ministarsko mesto”

0
Profimedia

(Beta) – Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je formirao novu Vladu Kosova u kojoj su tri zamenika premijera i 15 ministara.

Ono što je upalo u oči je činjenica da posle mnogo godina Srpska lista (SL) ima samo jednog ministra, predsednika te liste Gorana Rakića.

Igor Simić iz SL rekao je da neće podržati novu Kurtijevu vladu, jer je, prema njegovim rečima, “već u prvom koraku prekršen Ustav”.

Prema Simiću, SL-u pripadaju dva ministarstva, pošto vlada ima više od 11 ministarstva, i najavio je da će se obratiti Ustavnom sudu Kosova.

“Ignorisanje prava, kršenje Ustava loš je početak za vladu, koju planirate da vodite”, rekao je Simić Kurtiju na sednici Skupštine Kosova na kojoj je izabrana nova vlada.

Dobri poznavaoci Ustavnog prava kažu da se Kurti striktno pridržavao Ustava Kosova i da pokretanje pitanja pred Ustavnim sudom neće promeniti situaciju i obezbediti SL drugog ministra.

Oni podsećaju da u članu 96 Ustava Kosova u tačkama tri i četiri piše: “postojaće najmanje jedan ministar iz Srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od dvanaest ministara, Vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova”.

To, prema njima, onemogućava dovođenje u pitanje izbor ministara, jer je Kurti postupio po Ustavu i iskoristio pravo da kao mandatar za premijera odluči koliko će koja zajednica imati ministara odnosno zamenika ministara.

Eksperti, naime, ističu da u Ustavu nigde nije precizirano da SL kao prdstavnik srpske zajednice, mora da ima dva ministra u Vladi u slučaju da vlada ima 12 i više ministara, odnosno Ustav odluku o tome ko će biti treći ministar iz manjinskih zajednica ostavlja premijeru, što je Kurti iskoristio.

Kurti je, iako to nije ustavna obaveza, prihvatio da u Vladi bude jedan od njegovih zamenika  iz manjinskih zajednica. To je zamenica premijera zadužena za položaj manjina i ljudska prava Emilija Redžepi iz bošnjčke zajednice. Ministri u Vladi su Goran Rakić iz srpske zajednice, Fikrim Damka iz redova turske zajednice i Eljber Krasnići predstavnik aškalijske zajednice.  

Kada su u pitanju zamenici ministara Ustav Kosova je u istom članu, u tački četiri, predvideo postojanje najmanje dva zamenika ministra iz Srpske zajednice Kosova i dva zamenika ministra iz ostalih nevećinskih zajednica. Ustav takođe kaže da “ako ima više od dvanaest ministara postojaće i treći zamenik ministra koji će predstavljati Srpsku zajednicu i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu”.

Kurti će na osnovu ove odredbe Ustava tražiti od nevećinskih zajednica da daju svoje predloge za ova mesta, ističu poznavaoci Ustava.

Inače, na Kosovu su u svim posleratnim vladama iz srpske zajednice bila po dva ministra, dok su u najmanje četiri vlade, Srbi imali i zamenika premijera.