Kurti i Osmani posle sastanka sa Blinkenom: “Mi boljeg prijatelja od SAD nemamo…”

0
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

(Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da je sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Stejt departmentu bio srdačan i veoma koristan i da je potvrđeno da Kosovo nema većeg, boljeg i moćnijeg prijatelja od SAD.

Osmani je rekla da je na sastanku sa Blinkenom razgovarano o budućnosti Kosova na međunarodnoj sceni, kao i o neophodnoj podršci SAD.

“Razgovarali smo o temama koje se odnose na uspeh Kosova i njegovu budućnost u međunarodnoj areni. Blinkenu smo predstavili reforme koje se sprovode na Kosovu i izazove sa kojima se suočavamo, za koje nam je potrebna podrška SAD”, rekla je Osmani nakon sastanka.

Dodala je da bez podrške SAD Kosovo ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije a jedna od tema razgovora je bila i prijem Kosova u NATO.

Ona je dodala da je partnerima Prištine jasno da Kosovo pripada “demokratskim zemljama koje žele da zaustave rusku agresiju”.

“Uloga koju Rusija ima u našem regionu je da preko svog satelita Srbije destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent. To je bilo među pitanjima koja smo pokrenuli”, rekla je Osmani.

“Blinken i predsednik Džozef Bajden su duboko svesni ove istorije ruskih namera u našem regionu i nikada ne skreću pažnju sa Zapadnog Balkana kako bismo zajedno mogli da radimo na zaustavljanju ovih namera. Ruska agresija u Ukrajini i izazovi kroz koje prolaze Evropa i njeni demokratski partneri su dokazali ko su prave demokratije, kao što je Kosovo koje je uvelo sankcije i ko su oni koji pomažu Putinu. Našim partnerima je to jasno”, dodala je Osmani.

Kurti je rekao da je “sastanak bio veoma srdačan i veoma koristan za odlične odnose Kosova i SAD”.

“Pokazali smo kako je Kosovo priča o dvostrukom uspehu. Prvo, rad i izdržljivost naroda, i intervencija NATO da se zaustavi genocid Srbije, i drugo, uspešna priča o kvalitetnoj demokratiji koja ide uz ekonomski razvoj. Za razliku od nekih drugih sila širom sveta koje žele da pokažu da za ekonomski razvoj demokratija nije neophodna, mala država Kosovo je primer da ekonomski razvoj i kvalitetna demokratija idu zajedno”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da su iskoristili sastanak da zatraže od Blinkena da poveća američke investicije na Kosovu.

Osmani, Kurti i ministarka ekonomije Artana Rizvanoli otputovali su u ponedeljak u SAD na potpisivanje sporazuma vrednog 200 miliona dolara sa “Millennium Challenge Corporation” (MCC) za program koji se odnosi na energiju.