Kurti: “Bilo bi neodgovorno isključiti mogućnost novog konflikta”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za agenciju Rojters da bi “bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako kaže, agresivnu politiku Beograda”, prenosi N1.

„Problematično je što imamo autokratiju u komšiluku, na severu. Oprezni smo zato i pratimo to pažljivo. Imamo NATO na Kosovu, Evropsku uniju i iako nismo njihova članica, ne plašimo se. Ali ne treba da ignorišemo agresivnu politiku Beograda“, rekao je Kurti.

Poručio je i da “Kosovo danas ima svoje organe bezbednosti i odbrane, i da ovo nije 1998, već 2022. godina”.

„Tako da, mnogo smo bolje pripremljeni da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i naš progres“, kazao je Kurti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je, reagujući na izjave Kurtija, da “jedino što on zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena”.

„O tome svedoče i njegove poslednje izjave kojima je potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana“, naveo je Petković, a saopštila je Kancelarija za KiM.