Kurti: “Ako Vjosa Osmani ne bude predsednica, idemo na nove izbore…”

0
Profimedia

Premijer Kosova i vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je danas parlamentarne stranke da izaberu Vjosu Osmani za novu kosovsku predsednicu, rekavši da će u suprotnom na novim izborima njegov pokret osvojiti više glasova nego na prethodnim.

Kurti je reakciju opozicije u kosovskoj skupštini povodom Nacrta o izmeni Zakona o izborima nazvao „histeričnom panikom“, preneo je RTS.

Opozicija je zatražila od Kurtija da Vlada povuče predlog izmene zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsednicu, što neminovno vodi novim parlamentarnim izborima.

Po hitnom postupku Vladine izmene Zakona o izborima u petak uveče nisu izglasane, a Kurti je poručio da će nacrt zakona biti izglasan u redovnom postupku.

„Sve legalno, da se poboljša tako važan zakon. Parlamentarne stranke koje su u Skupštini zbog volje građana ne mogu da budu ucenjene mehanizmima koji olakšavaju izražavanje izbora građana, izražavanje volje naroda, koji je izvor suvereniteta“, napisao je Kurti na fejsbuku.

On je naveo da Samoopredeljenje ne želi ponovne izbore i da stranke u skupštini imaju izbor: „Ili preko 80 glasova u kutiji za Vjosu Osmani, ili preko 500.000 glasova u kutiji za Pokret Samoopredeljenje“.