Turska je u petak bombardovala i granatirala položaje kurdskih snaga i civile na severu Sirije kršeći tek uspostavljeni prekid vatre, rekao je portparol kurdskih snaga Mustafa Bali. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da trenutno nema sukoba na severoistoku Sirije.

SAD su saopštile u četvrtak uveče da su uspele da dogovore petodnevnu suspenziju turske ofanzive na sirijske kurdske borce na severu Sirije, koji se graniči sa Turskom. Kurdske snage su potom saopštile da su spremne da poštuju primirje koje je stupilo na snagu noćas.

Dopisnik Rojtersa iz Turske javio je u ponedeljak ujutru da se u pograničnom delu u Siriji čula pucnjava i granatiranje.

Nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da je najmanje pet civila ubijeno u petak na severu Sirije u turskom vazdušnom napadu na selo blizu pograničnog mesta Ras al Ain, gde kurdske snage i dalje pružaju otpor ofanzivi Ankare.

„Pet civila je ubijeno u turskom vazdušnom napadu na selo Bab al Keir“, prenela je Opservatorija.

To se dešava uprkos primirju koje je Ankara sinoć prihvatila, prenosi N1.

Turska je krenula u ofanzivu na severz Sirije 9. oktobra. Prema dogovoru o primirju postignutom u četvrtak tokom razgovora američkog potpredsednika Majka Pensa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Turska je dala pet dana kurdskim snagama da se povuku iz pojasa od oko 30 kilometara uz severnu sirijsku granicu.

Erdogan je novinarima rekao da će se bezbednosna zona prostirati na 440 kilometara duž turske granice sa Sirijom, do granice sa Irakom, i dodao da će biti široka 32 kilometra. Kazao je da će američki i turski zvaničnici održavati stalan kontakt radi zajedničkog sprovođenja sporazuma.

Turska je najavila da će potpuno prekinuti ofanzivu kada se kurdske snage povuku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.